Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet na palubě letadel!

21.1.2003, Petr Hájek, článek
Internet na palubě letadel!
Let LH 418 do Washingtonu DC nebyl jen jedním z mnoha dalších letů, které ve středu 15. ledna společnost Lufthansa vybavila. Když se Boeing 747-400 "Sachsen-Anhalt" zvedal ve 13:10 z letiště ve Frankfurtu, započala se další éra komunikace.
Lufthansa bude první letecká společnost na světě nabízející svým pasažérům během letu vysokorychlostní širokopásmové připojení k síti. Všem jistě známá (aspoň z doslechu) společnost Lufthansa zatím vybavila čekací místnosti 55 letišť po celém světě WLAN internetovým přístupem. Dokonce během přepravy tak budou mít pasažéři možnost připojení k internetu - jak při čekání, tak za letu.

Nová služba FlyNet bude zatím z reklamních důvodů do 15. dubna zdarma pro všechny pasažéry na trase Frankfurt a Washington (LH 418 a LH 419). FlyNet Portál nabídne spoustu stále aktuálních zpráv z různých oblastí lidské činnosti - burzovní zprávy, politika, obchod, kultura nebo informace o zemích, kam se letí - vše přes satelit.

Připojení bude zájemce stát 30-35 Euro za let. Rychlost 3 Mbits download, 128 kbits upload - později 750 kbits. Jakýkoliv běžný notebook půjde připojit přes ethernetový kabel, později (až LBA - obdoba Federal Aviation Office prověří bezpečnostní otázky) i s pomocí WLAN technologie, takže lidé budou moci využívat i výhod tohoto moderního bezdrátového přístupu.

Pokud by se náhodou během práce vyskytly nějaké problémy, budou na palubě připraveni cestujícím pomoci až 3 FlyNet asistenti v uniformách. Do poloviny tohoto roku Lufthansa plánuje zavést FlyNet pro aspoň 80 letadel typu Boeing 747-400, Airbus A330 a A340.
 
Zdroj: PPCW.Net