Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Invex 2004 – PDA si hrají na schovávanou

12.10.2004, Pavel Bureš, článek
Invex 2004 – PDA si hrají na schovávanou
Návštěvníci 14. ročníku brněnského veletrhu, kteří se přišli podívat na PDA, odcházeli patrně zklamáni. K vidění bylo mnoho zajímavého, např. nabídka řady firem poskytujících renovaci inkoustových cartridgí nebo kurzy a přednášky Institutu digitální fotografie, ale co se týče PDA...
Největší zastoupení kapesních počítačů měla na svém stánku pravděpodobně firma Sunnysoft. Vidět jste mohli většinu nabízených modelů a také příslušenství (hardcase, styly, pouzdra...). PDA byla většinou starší, nejvíce novinek samozřejmě od HP. palmOne Tungsten T5 a Treo 650 v Sunnysoftu zatím nemají, Tungsten T5 by měl být dostupný do jednoho měsíce za cenu cca 13 000 Kč. Předchůdce Tungsten T3 bude zlevněn a jeho úlohu zaujme T5.









Poblíž stánku Sunnysoftu jste mohli narazit na nabídku pouzder Krusell. Sám ho používám pro svůj Tungsten T3 a až na jednu maličkost (krycí filc "pelichá" na displej) jsem s ním spokojen. Pokud ke svému PDA, smartphonu či jinému podobnému zařízení nenajdete vhodný obal, můžete si ho u Krusell nechat vyrobit na zakázku. Objednávku je možné provést po telefonu, je však nutné uvést přesné rozměry pouzdra či odkaz na specifikaci používaného PDA.

Po pavilonech výstaviště korzovalo několik slečen vybavených PDA (zdravím Janu :), návštěvníků se ptali na několik otázek a průzkum zpracovávali přímo v PDA. Jestli se data odesílala na vzdálený počítač s GPRS nevím, ale tento způsob sběru dat mi přijde mnohem lepší než na posledním LinuxExpu, kdy slečny zapisovaly data pracně do bločku.

S typem Palm OS počítačů jste se mohli na Invexu také setkat, avšak jen okrajově. Jedná se o zařízení Symbol, určené ke sběru dat, práci se seznamem zboží atp. V této oblasti má Palm OS stále navrch – existuje pro něj dostatek specificky zaměřených aplikací, zařízení s ním jsou levnější, uživatelé si zvykli na rozhraní a výhodou je provoz na tužkové baterie, které lze snadno vyměnit.





Čilý ruch panoval před stánkem SanDisku. Nejčastější dotazy na zaměstnance se týkaly vysokokapacitních paměťových karet a jejich rychlosti v porovnání s konkurencí.





Z dalšího zboží mě zaujaly MP3 přehrávače iAUDIO. Jsou malinkaté a podle ukázkové skladby, kterou jsem si mohl poslechnout, dobře hrají s dodávanými sluchátky – peckami. Rozhodně hrají lépe než můj Palm.