Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inženýři NASA mají nový plán pro zaseknutý InSight

7.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Inženýři NASA mají nový plán pro zaseknutý InSight
Sonda InSight operující na Marsu má už řadu týdnů problém s tím, že se její "krtek" HP3 zaseknul v zemi, a to částečně ještě ukrytý v pouzdře. NASA už dlouho vymýšlí, co s tím a nyní má nové možné řešení. 
NASA sice nemůže vyslat k InSight na pomoc astronauta s krompáčem, ale aspoň má k dispozici tréninkové a zkušební pracoviště s druhou sondou vybavenou stejnými nástroji, na nichž si může zkoušet, co by mohlo situaci vyřešit. Jde prostě o to, že se samozavrtávací sonda HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) zasekla o kámen či skálu, kteroužto překážku nedokáže překonat. Problém je i to, že "sbíječkový krtek" je stále z části umístěn ve výchozím pouzdře, které brání tomu, aby se mohl vychýlit z přímé dráhy a překážku případně obejít. To tedy samozřejmě za předpokladu, že prostě nenarazil na skalní podloží a v takovém případě zde nepomůže asi nic. 
 
 
Naposledy jsme se dozvěděli, že NASA uvažuje o využití robotické ruky, která sloužila k rozmisťování přístrojů na zem vedle InSight. Ta by mohla seshora zatlačit na pouzdro HP3, v naději, že údery sondy budou účinnější a ta pak dokáže překonat svou překážku, které čelí už od 28. února. 
 
Nyní mají inženýři NASA konečně představu o tom, co by se mělo dělat dále a leckoho to jistě napadlo dříve, i když nebylo jasné, zda je taková věc vůbec možná. Pokud krtek nemůže opustit své pouzdro, pak bude třeba toto pouzdro zvednout a k tomu poslouží právě robotická ruka. Pak se obsluha sondy bude moci lépe podívat na to, co se vůbec děje. To bude klíčové pro další postup. 
 
 
Jenomže tato ruka nebyla navržena pro takovou operaci, která bude muset probíhat velice opatrně. Pokud se stane, že společně s pouzdrem bude z hloubky cca 30 cm vytržen i samotný krtek, NASA bude moci na celý HP3 zapomenout, protože už nebude možné jej opět zprovoznit. 
 
Naděje tak spočívá v tom, že inženýři zjistí, jaký je problém. Pro HP3 si přitom vybrali takové místo, kde mělo být jen minimální riziko toho, že krtek narazí na kámen. Dle názoru NASA je taková šance jen v řádu jednotek procent, ale pokud je to velký kámen, s HP3 je nejspíš ámen. Tak, denní dávku poezie máme za sebou.
 
 
Podobný problém může nastat, pokud je regolit, do nějž se krtek zavrtává, až příliš měkký či dejme tomu nadýchaný. V takovém případě může mít také velké problémy se zavrtat a spíše se může po každém úderu odrazit zpět. Zde by ale mohla pomoci ruka, která by vytvořila potřebný přítlak, aby krtek po úderech nevyskakoval ven. 
 
Ostatní přístroje na InSight fungují skvěle a na ně je třeba také myslet, aby při pokusech o záchranu HP3 nedošlo k újmě něčeho jiného. Proces zvednutí pouzdra HP3 má proběhnout někdy ke konci června ve třech fázích. Půjde to samozřejmě pomalu kvůli několikaminutové prodlevě při komunikaci. Pokud se operace povede, další týdny zabere vyhodnocení pořízených snímků a až pak se někdy v červenci rozhodne, co se bude dělat dále.
 
Zdroj: Astronomy