Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.7.2001, Petr Klabazňa, článek
I když se standardy časem mění, přeci jen se tohle zrovna o 3.5 " mechanice rozhodně tvrdit nedá. I když její kapacita není zrovna zvlášť veliká. Ale jak to bude s budoucností 100 MB ZIP mechanik od Iomegy? Mají vůbec ještě nějakou šanci na přežití?
marvin | 20.7.200110:18
Ked management firiem stanovi vzdy cenu tak, aby sa neoplatilo pozivat tieto media. Ziarivym prikladom je iomega ktora ked da novy vyrobok udrzi na starom cenu. Ak sa stanovi maximalna cena ktoru este su zakaznici ochotni platit tazko sa medium masovo rozsiri.
Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 19.7.200115:17
Já si myslím, že první, kdo byl skutečně velmi blízko k náhradě klasických disket, byla LS-120. Bylo to o symbolických 20 mega víc, než ZIPka (a asi proto pak ZIPka přišla s kapacitou 250 MB) a hlavně - klasická disketa se v tom taky dala použít (s jistými omezeními - viz níže). Jen je velká škoda, že média nemají přijatelnou cenu (a potažmo i mechaniky) - jestliže disketa stojí okolo 300,- a mechanika přes 4,5 litru, tak je to o ničem. A to i u ZIPu - prostě tyhle média mě připadají strašně moc drahý. Kdyby dneska 120MB disketa stála nějakých 10 - 20 korun (jako CDčko), už by se o tom dalo silně uvažovat. K těm omezením na 120MB diskety vs. 1,44 MB - jde o to, že na nich nelze přečíst (aspoň mě se to nepovedlo) jiné, než standardní formáty - tedy jen 1,44 MB nebo 720 KB. Jakmile má disketa jiný počet stop či sektorů na stopu (např. můj oblíbený formát 82 tracks × 20 spt = 1,6 MB), mechanika to nepochopí. Win9x (od 95 OSR2 až po Me) s tímhle formátem pracují v pohodě (akorát nesmíte disketu formátovat a to ani Quickem) - lze bez potíží číst, zapisovat, defragmentovat atd... a to až do 82 stop (víc FDD-mechaniky většinou nezkousnou) a až do 21 sektorů na stopu (to už je ale čtení disket dvakrát pomalejší, protože disketa se na přečtení jedné stopy musí otočit minimálně dvakrát). NTčka a W2K už těmhle formátům zase nerozumějí a berou jen klasické 1,44 MB či 720 KB (popř. 2,88MB). Jinak kdo asi nahradí dnešní FDD - budou to podle Microsoftů asi CDčka. Microsoft na nás chystá něco jako CD-MRW (jsem zvědav, jak to zMRWí), který chce aplikovat na klasická CDčka - a tím by měl prý maximálně ideálně nahradit stávající floppynu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.