Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Consumer Intelligence Research Partners provedl zajímavý výzkum toho, jak se vlastnictví iPhonu projevuje v zájmu o další produkty značky Apple. Např. u tabletů a chytrých hodinek jiné značky moc "nejedou".
honza1616 (3699) | 30.8.202119:25
Kolik lidí má víc než 2 produkty Applu....

Treba nevlastní bratr má iMac a samozřejmě iPhone a taky iPad
jeho manzelka Macbook a samozřejmě iPhona a oba mají nějaký Apple hodinky,
Předpokládám že toho maji vic, ale drobnosti jako sluchátka a podobný neřeším
Chápu že jim jde o ekosystém a kompatibilitu syn.všech produktů s cloudem,
ale tohle je už přehnaný.... tady už nejde o funkčnost ale o prestiž ve společnosti, protože Apple je ­"Značka­" s velkým ­"Z­", protože čím víc Apple, tim víc Adidas, ....tim víc cool ve společnosti

Typické iOvce
Odpovědět0  1
komplikator (808) | 30.8.202120:55
Co přesně je přehnané? Holt telefon, notebook, hodinky... to dnes má leckdo a leckdy má každý člen rodiny.

Když si někdo koupí počítač, telefon a hodinky s jabkem, má někdo potřebu mu nadávat do ovce.
když si někdo koupí počítač, telefon a hodinky třeba od Samsungu, nikoho nenapadne mu nadávat.
když si někdo koupí počítač od samsungu, telefon od xiaomi a tablet od lenova, tak mu taky nikdo nenadává

V čem je tedy rozdíl? V ceně? Těžko, laptop samsungu stojí stejně jako macbook, tablet samsungu nebo lenova stojí klidně víc než od apple, telefon od samsungu rovněž. Nebo třeba aktuálních 850 dolarů­/26 tisíc za Macbook Air... Kde koupím parametrově srovnatelný ultrabook levněji a ne parametry nejsou jen výkon procesoru, paměť a disková kapacita.
Odpovědět1  0
potooczech (345) | 30.8.20219:05
Tak ono je to logické. Pokud mám iPhone, tak si logicky budu chtít pořídit hodinky také od Applu. Stejně jako když má někdo Samsung, tak je mnohem větší šance, že bude koukat po hodinkách od Samsungu.
U tabletů je to také celkem logické. Androidí tablet jsou na ústupu, protože lidé zjistili, že jsou v podstatě k ničemu. Pro mne třeba dával smysl tablet pouze s Windows, ale bohužel k němu chybí potřebný HW a pokud už se něco najde, tak je to v nesmyslných cenách a celkově to prostě úplně nefunguje. Kde to celkem funguje jsou právě ty iPady. Obecně jsem tak nakonec zjistil, že tablety jsou opravdu jen doplněk, který se rychle omrzí. Ostatně podle toho také vypadají prodeje.
Jako že se někdo drží platformy, u které již má nějaký produkt je celkem logické. Fakt, že ta platforma je dražší než jiná, to už je něco, co musí každý obhájit sám. Pro mne to třeba vyhozené peníze nejsou, prostě pokud jedinou alternativou bude Android, tak vlastně ani nemám kam bych přecházel.
Odpovědět2  0
komplikator (808) | 30.8.202110:55
Ad tablety s Androidem

ne, nejsou k ničemu, problém je že všichni po vzoru Apple po vydání prvního iPadu pustili na trh mraky zřízení, každý výrobce si to dělal po svém, zařízení byla pomalá, a hlavně si výrobci nezajistili aplikace, lidi tam spouštěli aplikace pro mobily bez optimalizace pro tablet, navíc v té době chyběl i kvalitní SW. Ale i dnes mi přijde absence SW na Android tablety. Lidi to po roce vyhazovali protože na tom nemohli nic dělat, buď nebyly aplky nebo to nemělo výkon, Boom rychle opadl


Jinak jestli je ta platforma dražší než jiná? Aktuální Macbook Air s M1, kde sežene člověk lepší laptop za lepší cenu ­(aktuální slevy 850­-900 dolarů­) u nás 26 tisíc na iStyle­(iWant?­) Za tu cenu seženu třeba výkonnější, větší, s lepší klávesnicí, lepší webkou... ale aby to bylo ve všem lepší? Ne I za plné ceny mnoho recenzentů končila ­"po tomhle je pro mě těžké doporučit cokoli s Windows­" Když člověk koukne na všechny parametry a porovná to s konkurencí, zjistí že něco co se tomu začne blížit leckdy začíná na 40 i více tisících. Konkurence sice umí ten Air překonat v jednotlivých parametrech, ale ne ve všech, nebo alespoň ve většině. někdo poskytne třeba vyšší výkon ale horší konstrukci, Výdrž baterie konkurence sice nabídnout umí, ale za cenu větší hmotnosti protože horší efektivitu nahradí větší kapacita baterie. a tak se dá pokračovat.

nebo současný iPhone SE, za jeho cenu je těžké hledat telefon, který nabídne kvalitu zpracování, výkon a celkovou funkčnost srovnatelnou s tím telefonem, iPhone SE je za svou cenu velice dobrý kus HW. Ano jeho design je letitý, ale to je otázka, která nesouvisí s funkčností nebo výkonem.

Ano nemůžu si koupit nový iPhone za 3 tisíce ani za 5, ale Apple na tuhle cenovou kategorii necílí, v té ceně kvalitní zařízení nevyrobí a někdo může namítnout že chtěji sedřít z k­'že zákazníky... Pak bude dobré se podívat do nějakých veřejně přístupných finančních závěrek, Apple pracuje s marží pod 40%, což je na technologickou firmu velice málá hodnota, vývoj a ­"poctivé­" materiály a komponenty prostě stojí víc než nižší kvalita a náhražky.
Odpovědět1  0
komplikator (808) | 29.8.202111:34
Vysoký poměr iPadů u těch co mají tablet se dá očekávat. Na poli tabletů je Apple absolutní špička, jediný kdo tohmu dokáže konkurovat je Samsung se svými vlajkovými Galaxy Tab S, nikoli však výkonem, který možná překoná jen o půlku levnější iPad ale DEX prostředím, což je to co majitelům zvláště výkonných iPad Pro chybí.

Když se člověk koukne na nabídku tabletů tak je to bída, nejlevnější iPad s tři roky starým A12 Bionic sice stojí 10 tisíc ale výkonově překoná všechno s Amdroidem s procesory střední třídy ­- všechny Snapdragony 720, 730, 750 atd... je na tom dokonce o něco lépe než třeba 2 roky stará vlajka androidů Snapdragon 855, jenže, který Android tablet má byť jen něco jako obstarožní Snapdragon 720? Cenově kolem 10 tisíc mají Android tablety v lepším případě Snapdragony 662, tzn cca 2,5x pomalejší procesory, tablety za 5 tisíc mají něco jako Snapdragony 450 nebo staré Mediateky Helios 22 které jsou tak 5x pomalejší.

Sice si člověk koupí levný tablet ale je pomalý už když ho vybalí z krabice, když jsem na začátku roku vybíral tablet, měl jsem také požadavek aby bylo možné tablet připojit drátově k TV­/Monitoru­/Capture kartě, nejlevnější tablet který to umožňil byl právě iPad další možnost byl až Galaxy Tab S téměř za dvojnásobnou cenu.

Vysoký podíl hodinek je také pochopitelný. Zvláště v COVID době, hodinky umožnily odemykat iPhone přes FaceID rouškou, což třeba mě nejvíce vadilo u placení, byť funkci placení pak převzaly samotné hodinky a telefonem už neplatím, ale celkově je to prodloužená ruka iPhonu. Hlavně od roku 2017 ty hodinky mají i LTE modul, takže se s nimi dá telefonovat aniž by byl iPhone v blízkosti. Umí to i jiné chytré hodinky, ale žádné jiné chytré hodinky neumožňují mít na hodinkách i telefonu stejné telefonní číslo. U mě se ty hodinky hodí i k automatickému odemykání Macu. V rodinách pak i když třeba majitel iPhonu sám nemá hodinky od Apple přesto Apple hodinky mít může, běžně to dávají třeba rodiče svým dětem které ještě nemají vlastní telefon, v rámci rodinného sdílení pak je možné zavolat dítěti na hodinky, zároveň mít přehled kde se dítě nachází. Někdo to zase dává svým seniorním rodičům méně mobilním či méně vitálním, kdy potomci mohou mít přehled co se s nimi děje. Nebo jim to třeba zavolá emergency pokud třeba ošklivě spadnou a nereagují na výzvu hodinek ­(ano v nejednom případě to končí zbytečným výjezdem­). Moje invalidní matka zemřela přesně tímhle způsobem, spadla, nebyla schopná se hýbat a nedokázala si přivolat pomoc.

U toho průzkumu mi třeba chybí otázka pro ty, kteří používají sluchátka zda používají i jiné Apple zařízení jako iPad nebo Mac. Pokud si člověk koupí iPhone, tak sluchátka nenabízí příliš přidané hodnoty, ale jakmile má člověk ještě další zařízení na kterém sluchátka používá ­- hodinky, ipad, mac... tak dávají naopak velký smysl protože je člověk nemusí vůbec párovat, automaticky se připojí k zařízení pod stejným apple účtem na kterém se přehrává audio. Jedu třeba dokanceláře a poslouchám na iPhonu, přijedu do kanclu, potřebuji vyřídit nějaký pracovní video hovor a sluchátka se přepojí, pak se zase přepojí k iphonu, odpoledne přijdu domů zase hraje muzika z iphonu ale jdu si zaběhat a telefon s sebou neberu, přehrávání pokračuje z hodinek, večer si pak třeba na gauči koukám na YT a sluchátka se připojí k iPadu...Nic nepáruju, nic nezapínám, jednoduše to funguje.

Nicméně výhod ekosystému je daleko víc, mě třeba vyhovuje kopírování dat mezi telefonem­/ipadem­/macem v podobě schránky, na jednom zařízení dám COPY, na druhém PASTE a data už letí. Možnost pokračovat v činnosti na jiném zařízení je taky fajn. koukám třeba na nějaký web po cestě domů v mobilu, článek nedočtu, tak na macu kliknu a voila, otevře se prohlížeč tam, kde jsem přestal, Nebo třeba po cestě do práce píšu mail který nestihnu dopsat, přijdu k počítači, kliknu a pokračuju. Nebo když chci nafotit třeba nějaký dokument a poslat poštou. Píšu na počítači a dám přiložit fotografii a vyberu iPhone, ten rovnou spustí fotoaparát, cvaknu co potřebuji, dám OK a voila, fotka je v počítači přiložená v mailu.

Je toho samozřejmě daleko více, tyhle, de facto maličkosti usnadňují používání těch zařízení a jiní výrobci to vidí a snaží napodobit. Nejdále je Samsung, byť má ještě hodně práce před sebou a proti Apple toho víc neumí než umí. Ale cením si snahy Samsungu že si třeba s Microsoftem dohodl pro mě klíčovou věc a sice že můžu nejen vidět, ale i posílat SMS z aplikace v počítači. Psaní na telefonu pro mě nepohodlné a zdlouhavé a když mám počítač nebo tablet s klávesnicí po ruce, tak proč to nepoužít.
Odpovědět5  1
PHiLiPZ (78) | 29.8.202111:59
Mam iba tel a tablet, ale oba si nechavam dlhodobo, kludne aj viac ako 5 rokov. V obale, ktore vsetky loga zakryva, nemam tel pre image. Priatelka ma iPhone 6s, ja 7 plus ­- stale plne aktualizovane, preto vhodnejsie na internet banking, ako 3 rocny Android. Vela znamych ma tiez iPhony, kvoli konzistentnosti ovladania a dlhej zivotnosti. Bezdrotove sluchadla mam Shure SE846 a ako hodinky Garmin Tactix Delta Sapphire ­- nevyberam teda podla znacky.
Odpovědět2  2
komplikator (808) | 29.8.202113:05
Já se iphonu bránil dlouhá léta, co si budem cena je obří, dokonce po koupi iPadu a Macbooku jsem půl roku iPhonu odolával, ořád mi to přišlo hodně, ale neodolal jsem, samo, když to použiju jen jako telefon bez spojení se zbytkem ekosystému, tak android za 7­-10 tisíc splní mé potřeby stejně jako iPhone za 20­-30 tisíc. Ten iPhone vydrží morálně déle, se střední třídou androidů jsem měnil telefon nejpozději po 2 letech protože už nestačil. To třeba říkla Petr Hudec z Hurámobilu, že u nich průměrná doba obněny androida je 1,75 roku, 5 u iOS, takže ve finále ta 3 android mobily za 5 let za podobné peníze jako iPhone za 5 let.

A 6s je fakt telefon vysoké hodnoty, pokud příští rok nedostane iOS 16, tak měl stejně 7 let SW podpory a výkonem pořád normálnímu uživateli dostačuje. Kdo ho koupil když vyšel a stále ho používá za své peníze dostal neskutečně muziky
Odpovědět2  1
odb (541) | 29.8.202120:37
To s tymi hodinkami pre seniornych rodicov mi prilis nesedi. Hlavne z dovodu ich kratkej vydrze a potreby velmi casteho nabijania.
Na to su ovela lepsie riesenia.
Z toho isteho dovodu mi to nesedi ani pre tie deti a podobne pouzitia pre niekoho, kto nema iPhone, mac alebo ien zariadenie od Applu.
Apple wattch mi pridu ako jedine zariadenie, ktore samo o sebe dava najmensi zmysel a je urcene je iFans.
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 29.8.202121:56
Samotné Apple Watch jsou k ničemu, bez iPhone je ani nerozchodíš.

Proč ti nesedí že svému dítěti dáš do školy Apple Watch místo telefonu? Koupíš hodinky, ty spáruješ se svým iPhone, k hodinkám bude separátní tel. číslo a hodinky dáš dítěti, které ještě nezvládne rozumně používat mobil. Jako rodič máš přehled kde to dítě je, kdykoli mu snadno zavoláš stejně jako ono tobě, můžeš mu omezit komu může volat a psát, a po dobu školní výuky to nebude rušit.

A nabíjení... jednou za 2­-3 dny, to je jako mobilní telefon. V případě dítěte se o to postaráš, v případě staršího člena rodiny mu to holt připomeneš zavoláním pokud má horšího pamatováka. A ano, u nás jistě existují jiné prostředky. Ale ne všude na světě jsou takové služby dostupné nebo dokonce bezplatné. Hodinky mohou být levnou alternativou k nějaké poměrně drahé službě. Zvláště v hůře dostupných oblastech, kde ti ­"pravidelnou­" kontrolu nikdo nebude provádět nebo budeš platít třeba letadlo aby se tam někdo denně podíval, třeba Aljaška, tam ti měšťáci na použití emergency nármaku jako u nás nepřijedou.

Nesuď podle kupní síly českého pepíka, CZ a SK trh je zanedbatelný, major trh je US, kde vesměs lidí znají buď iPhone nebo Samsung, samozřejmě myšlené vlajkové Ska, v tabletu automaticky říkají iPad protože jiný ani v krámě nepotkají a hodinky, když už máš ten Apple ekosystém...

Nejlevnější nové hodinky které to podporují stojí 329 dolarů, nejlevnější iPhone stojí 399 dolarů, tarif pro hodinky s unlimited talk, text a data ­(512Kbit­) stojí 10 dolarů měsíčně, normální tarif stojí 26 dolarů měsíčně, pokud máš další tři tarify... takže 70 dolarů ušetříš na zařízení hned při koupi a dalších 192 dolarů ušetříš za rok používání na mobilním tarifu, pokud ty hodinky bude dítě používat jen 1,5 roku, tak se ti zaplatily a máš je zadarmo proti situaci kdy bys mu koupil nejlevnější iPhone, navíc, dítě ty hodinky má na ruce, daleko menší šance že to někde zapomene, ztratí, zničí.¨

Takže naopak hodinky pro děti dávají docela velký smysl, už jen ekonomický.
Odpovědět0  0
Neverminde (369) | 29.8.20219:32
No nevim byt soucasti stada ne diky nechci. At si ovcak svoje ovecky hlida,ale tohle je az moc za hranou prijaatelnosti. Ja osobne jsme mel na zacatku Samsung co se tyce chytrých telefonu pak jsem presel na Asusu rog phone a uz bych nemenil ty problemy co jsme mel na Samsungu na Asusu nejsou. A ja nejsem soucasti stada :D
Odpovědět2  4
Andir (749) | 28.8.202122:59
vzhledem k tomu že tablet hodinky atd nepoužívám tak nějaký ekosystém je mi fuk, iphone často začíná na ceně za kterou jsem ochoten koupit mobil a tam koupím solidní střední třídu u konkurence navíc člověk nikdy neví kdy apple zakáže na svém storu nějaký program nebo hru a pak má smůlu pokud se v tom nechce fakt hrabat na androidu v klidu nainstaluji z instalátoru neřeším.
Odpovědět2  2
i83427 (69) | 28.8.202122:30
To není o žádných ovcích. Ale to asi pochopí jen někdo, kdo má s Apple zařízeními zkušenost. Jasný že si koupím iPad když mám Mac a iPhone. Záložky v prohlížeči, fotky, uložená hesla, kontakty, zprávy, poznámky, nakopírovaný text ve schránce. No prostě všechno se neustále synchronizace napříč všemi produkty. Zrovna tak Apple Watch spolupracuji s vestavěnou aplikaci Zdraví. Tablet s androidem by byl sice o 3 tisíce levnější, ale nic z toho by neuměl. Blbě ušetřená trojka, no ne? Naopak nechápu, proč si někdo s windows PC koupi iPhone. Jo, už vím, ono je to totiž jedno. Android nebo iOS. Windows s ničím nespolupracuje a windows mobile microsoft poslal před pěti lety k ledu.
Odpovědět0  0
Bison (877) | 28.8.202119:14
klasický majiteľ iQpone krčovito zviera svoje zariadenie , na ktorom nemá ochranný obal, aby nezakryl logo firmy, zároveň netuší kedy mu svalstvo na ruke už neudrží telefon a ten mu drbne na zem, mnohý už totiž nemôžu opäť darovať ľadvinu pre svojho nového milášika.
Odpovědět5  8
komplikator (808) | 29.8.202122:10
Proč ukazovat logo Apple, iPhone je dost charakteristický telefon aby ho člověk poznal i bez loga, zvláště 11 a 12 generaci nejde nepoznat, dokonce i pro ten iPhone 13 bude pro základní modely dost charakteristický rozdíl proti 12, aby bylo hned na první pohled jasné že ten má ten latest and greatest :­)

Někdo má ale i potřebu to zařízení používat, jinak v US příliš černý obchod s orgány nekvete, přesto je tam iPhone a to dokonce ve verzi Pro Max, tedy ten s cenovkou začínající s 1099 dolary, nejprodávanější mobil vůbec A ne není to proto že ti operátor dá obří slevu. Obří sleva na iPhone s kontraktem platí pro základní iPhone 12, v takovém případě dostaneš mobil namísto za 829 dolarů za krásných 799. Úspěch je spíše v tom že ti to tam dají v podstatě bez ptaní na splátky. A když za unlimited talk, text a data platíš 85 dolarů, tak dát další 80­-100 dolarů za zařízení není problém, daleko víc necháš za večer v hospodě nebo za oběd pro dva v nějaké normální restauraci
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.