Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iPod nano: přehrávač s flash pamětí zaujme místo iPodu mini

8.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
iPod nano: přehrávač s flash pamětí zaujme místo iPodu mini
Pokud je někdo výborný v překvapování zákazníků, tak je to právě Apple. O průběhu konference a plánovaných odhalení výrobků se psalo mnoho článků, Apple však přišel s něčím, co se příliš nečekalo. Kromě dlouho očekávaného Motorola ROKR iTunes...
Pokud je někdo výborný v překvapování zákazníků, tak je to právě Apple. O průběhu konference a plánovaných odhalení výrobků se psalo mnoho článků, Apple však přišel s něčím, co se příliš nečekalo. Kromě dlouho očekávaného Motorola ROKR iTunes telefonu schopného přehrávat až 100 skladeb díky 512MB paměti, zvládajícího nejnovější iTunes 5.0 za cenu 250 dolarů (6250Kč), přináší také zbrusu nový přehrávač iPod nano. Ten zcela nahradí iPod mini na vrcholu jeho slávy a to je skutečně odvážný krok. Nový iPod nano bude o dvě třetiny tenčí (výška: 8,89cm, šířka: 4,06cm a šířka: 0,69cm) a vážit bude pouhých 42gramů (na obrázku vidíte jak si vede v porovnání s tužkou).



Lákavých tisíc písní bude zajišťovat model s 4GB pamětí, kdežto 500 písní si nahrajeme na přehrávač s pamětí 2GB. U toho bych se zastavil, neboť se nebude jednat o miniaturní pevný disk, jak tomu bylo doposud, ale v iPod nano bude zabudovaná Flash paměť. Apple se totiž dohodlo se společností Samsung na dodání Flash pamětí za cenu pevných disků. To umožnilo použití rozměrově menších Flash paměťí při zachování ceny. Přehrávač iPod nano bude k dostání ve dvou barevných variantách a to v černé a bílé. Displej je líčen jako "barevnější", i když detaily zatím nebyly známy. Ovládání je řešeno pomocí pohodlného click-wheel, umožňující rychlé pohybování v menu. Opět si budete moci prohlížet fotky ve formátech JPEG, BMP, GIF, TIFF, PSD (pouze Mac) a PNG. Co se ceny týče, tak ta bude 4975 Kč ($199) za 2GB verzi a 4GB model bude za cenu 6225 Kč ($249). Baterie vydrží přehrávat 14 hodin hudby.

Zdroje: www.tomshardware.com, www.apple.com, www.apple.com