Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iRex iLiad 2 – přítel každého knihomola

20.9.2007, Pavel Bureš, aktualita
iRex iLiad 2 – přítel každého knihomola
Přes poněkud nesmělý nástup prvních specializovaných prohlížečů elektronických knih se zdá, že se po Sony v tomto odvětví začínají angažovat i další společnosti. Přestože iRex, dceřiná společnost nizozemského Philipsu, není na poli eČteček...
Přes poněkud nesmělý nástup prvních specializovaných prohlížečů elektronických knih se zdá, že se po Sony v tomto odvětví začínají angažovat i další společnosti. Přestože iRex, dceřiná společnost nizozemského Philipsu, není na poli eČteček žádným nováčkem, dlouho to vypadalo, že po uvedení docela úspěšného modelu iLiad se zákazníci nedočkají nástupce. Dnes již víme, že to není pravda, neb si na webu výrobce můžete iRex iLiad druhé generace za 649 EUR objednat.

Ve srovnání s kapesními počítači iLiad exceluje co se úhlopříčky displeje týče, nabízí totiž 1024 x 768 (8,1"). Nečekejte však podporu tisíců barev, musíte se spokojit s pouhými 16 stupni šedi, což bohatě stačí na text, ale na základní grafiku je to pořád málo.

Pro pouhé prohlížení knih by stačil málo výkonný procesor, ale iRex se zaměřuje také na další funkce, které dají CPU docela zabrat, takže 400 MHz XSCale přijde vhod. eČtečka je vybavena 64 MB operační paměti a 256 MB pro ukládání souborů. Potěšující je, že kromě SD a MMC karet je možno paměť rozšířit také pomocí CompactFlash a přes USB.



Výrobci ke čtečce dodává Li-Ion baterii, která se podle oficiálních údajů nabíjí 3 hodiny, ale iLiad 2 dokáže napájet až 12 hodin, takže při rozumném používání nemusíte s sebou na víkend brát nabíječku.

Čtečka má vestavěný reproduktor, ale lze připojit také kvalitní sluchátka do konektoru jack 3,5 mm. Knihy do přístroje dostanete krom kabelu také přes Wi-Fi, podporována je i rychlá varianta "G" (54 Mbps).



Výrobce si zakládá na tom, že knížky si na iLiadě nemusíte jen číst, ale v textu je možno také podtrhávat, dělat si krátké poznámky, kreslit nákresy atp.

Podporována je většina souborů, ve kterých se distribuují knihy a jiné texty – PDF, TXT, HTML. Z obrázků si prohlédnete JPG, BMP a PNG.

iRex iLiad druhé generace se prodává bez poštovného za 649 EUR, což je dle aktuálního kurzu cca 17 330. Za tu cenu by se dalo pořídit PDA s VGA displejem a více funkcemi, jenže výdrž dnešních kapesních počítačí je velmi nízká, čehož si je iLiad dobře vědom.