Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Itanium 2 vypuštěno
9.7.2002, Zdeněk Kabát, článek
Podle tiskového prohlášení společnosti Intel byl konečně vypuštěn serverový procesor Itanium 2 s kódovým jménem McKinley. Dočkali jsme se tak pravděpodobně nejvýkonnějšího serverového procesoru, který je podle údajů dvakrát rychlejší než jeho předchůdce, Itanium.
Smith | 12.7.200222:18

Do jakého socketu se zapojuje Itanium 2

Odpovědět0  0
Morte | 12.7.200222:46

Hledal jsem hledal na strankach Intel Corp. a nikde to tam primo neni uvedeno. Nasel jsem akorat neprimou zminku o mPGA 700, ale berte to s rezervou. Jiste je, ze Itenium 2 je primo podporovano cipovou sadou E8870.

Odpovědět0  0
Libor Chocholaty | 13.7.200212:39

Co se týče aplikačního testu, pak by bylo vhodné srovnání databázového výkonu, řekněme na Oraclu a DB2 s různým počtem uživatelů. I když by nešlo o test procesoru, ale serveru jako celku. Nenajdete však operační systém, který by běhal na všech platformách (možná kromě Linuxu, apod.), což dává těmto testům ještě menší vypovídací schopnost, protože, každý operační systém se chová v různých typech zatížení různě. Asi by bylo vhodné udělat spíš jednoduchý srovnávací článek, který by dal čtenářům možnost udělat si na uvedené procesory svůj názor. Itanium se skloňuje ve všech pádech, ale o jeho konkurentech se mlčí. Přitom se jedná o protivníky více než zdatné.

Co se týče článku, uvidím, kolik bude chuti a času.

Odpovědět0  0
Smith | 10.7.200219:04

Kolik existuje pro Itanium 2 základní desek? A do jakého socketu se zapojuje?

Odpovědět0  0
Morte | 10.7.200222:00

Když jsem uváděl, že společnost Intel je vedoucím výrobcem procesorů, měl jsem na mysli hlavně desktopovou oblast. Je pravda, že v kontextu to bylo trochu zavádějící.

Něco málo o RISCových procesorech jsme psali v roadmapě jednotlivých společností, ale to byly opravdu drobnosti (https://www.svethardware.cz/sh/sh1.nsf/v/411311D1FAC7B6ABC1256BE300­6DE3A3).

A ještě ohledně výkonnosti Itania 2. Na serveru The Inquirer se objevily důvěrné informace od jednoho zaměstnance společnosti Intel. Jednalo se o tabulku s výsledky aplikačních testů a porovnání Itania 2 s ostatními serverovými procesory (

Odpovědět0  0
Libor Chocholatý | 10.7.200213:19

Píšete, že Intel je "vedoucí výrobce procesorů". Jak jste k tomu přisli? Koho vede? Co ostatní výrobci procesorů? Přece 64bit procesory jsou k mání již pěkně dloho? Třeba procesory řady <b>Power</b> od IBM, <b>SPARC</b> od Sunu, <b>PA-RISC</b> od HP, <b>Alpha</b> od HP (původně Digital, pak Compaq) a určite budou i jiné. Tohle jsou snad největší konkurenti Itania. Pořád se mluví, jak bude Itanium 2 super oproti Itaniu prvnímu, ale že to byl pěkný propadák, se již moc nemluví. Na druhou stranu 64bit procesory, které jsem jmenoval jsou členy řad, které již prošly celkem dlouhým vývojem a poslední modely, jako <b>Power4</b>, <b>UltraSPARC 3</b>, <b>PA-RISC 8700</b> a <b>Alpha EV67/EV7</b>jistě budou Itaniu 2 více než zdatnými soupeři. Proč nenapíšete něco o nich? Je to tak těžké nebo si myslíte, že to nikoho nezajímá? Minimálně do rubriky Technologie by si tyto procesory zasloužily článek.

Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek | 10.7.200216:58

Návrh je to zajímavý, což o to.

Problémy jsou v zásadě tři.

První je ten, že nemáme žádného autora, který by se věnoval RISCovým procesorům tak, aby svou odborností garantoval to že co napíše nebudou bludy.

Druhým je problém metodiky - číslo neřekne nikomu nic, víceplatformového aplikačního softu je taky jako šafránu (nezapomeňte, že naprostá většina čtenářů používá Windowsy, takže ten soft musí být primárně na Windowsech aby to ONI vzali jako srovnání, což samo o sobě už je degradující kritérium pro zmíněné platformy).

Třetím důvodem je skutečnost, že články o RISCových technologiích (a pár jsem jich zkusili) mají naprosto minimální čtenost.

Tím nechci říci, že bych třeba sám osobně podobný článek neuvítal, i jen čistě z osobního zájmu. Pokud byste sám něco podobného byl schopen připravit a sepsat, budu jen rád.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.