Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak dobíjet akumulátor iPAQu přímo z kolébky ?

5.2.2002, Jakub Marek, článek
Jak dobíjet akumulátor iPAQu přímo z kolébky ?
Už jste se někdy pozastavili nad tím, proč vám vaše běžná kolébka nenabíjí iPAQ přímo z USB portu, jak je běžné u kolébek dokoupených samostatně? Tady je návod, jak ji k tomu pomocí malé úpravy přinutit.
Nedá vám to příliš práce, jestliže vlastníte alespoň to nejzákladnější nářadí. Návod byl napsán pro iPAQ 3765, takže pokud jste majitelem jiného modelu, porovnejte vaši kolébku s obrázky, abyste si byli jisti, že všechno bude fungovat.
Úprava nebyla zkoušena na kolébkách dodávaných s jinými modely, nicméně je pravděpodobné, že postup by měl být přinejmenším velmi podobný - pokud ne rovnou stejný - pro všechny iPAQy série 3600 a 3700.

Předtím, než začnete, budete potřebovat:
  • nízkonapěťovou mikropáječku
  • kus izolovaného drátu (nejlépe s teflonovou izolací, neroztéká se)
  • šroubovák Torx T6
  • izolepu
  • něco na odstranění izolace z drátu (nůž, zuby..)
  • alespoň základní ponětí o pájení
UPOZORNĚNÍ: Po realizaci této úpravy už raději nikdy nepropojujte nabíječku s kolébkou, pokud je tato zapojena do USB portu. Pokud byste tak učinili a napětí v adaptéru a USB portu nebylo zrovna stejné, mohlo by dojít ke zkratu mezi těmito dvěma zdroji, což by mohlo poškodit jak kolébku, tak iPAQ a stolní počítač.

Pokud se hodláte řídit jakýmikoli instrukcemi uvedenými v tomto článku, činíte tak na své vlastní nebezpečí. Neměli byste se o tuto úpravu pokoušet, pokud si nejste stoprocentně jisti svými schopnostmi.

Krok 1:
Odpojte kolébku od počítače a AC adaptéru a vyndejte z ní iPAQ. Obraťte kolébku vzhůru nohama a odšroubujte čtyři šroubky, které ji drží pohromadě. Abyste je dostali ven, budete potřebovat šroubovák Torx T6 . Nepoužívejte hodinářský šroubováček s tenkou plochou hlavičkou, zničíte si tím šroubky. Až se vám podaří šroubky vyndat, důkladně je uschovejte.



Krok 2:
Teď, když jsou šroubky pryč, začněte opatrně odnímat plastové části - mělo by to jít lehce. Pamatujte si, kde co bylo, abyste kolébku mohli nakonec správně složit. Dejte si také pozor, abyste neztratili ani jednu pružinku.
Částí, která nás zajímá, je malá deska s plošnými spoji, která se zasunuje přímo do portu iPAQa (když spočívá v kolébce) - malá zelená destička s černou konektorem a připojeným USB kabelem. Vyjměte ji z drážky v kolébce. Při manipulaci s destičkou buďte opatrní - dráty USB kabelu by se od ní mohly snadno utrhnout. Náprava sice není složitá, je lepší se tomu ale vyhnout.



Krok 3:
Naším hlavním úkolem je připájet kus telefonního drátu mezi pin 1 sériového portu (vývod zcela nalevo, označený na desce číslem 1) a červený napájecí drát, vycházející z USB kabelu (označený na desce jako H2). To připojí iPAQ na napájení z USB, takže budete moci nabíjet zařízení bez AC adaptéru.
Nezapomeňte si předem konec drátu pocínovat a pomocí malých kleštiček vytvarovat drát tak, jak vidíte na obrázku. Nyní přilepte drát k desce izolepou a přitiskněte rozehřátou páječkou jeden konec drátu k vývodu, dokud se nezahřeje natolik, že dojde k roztavení cínového povlaku a spojení drátu s vývodem. To stejné proveďte na druhém konci. Funkčnost spojení můžete přezkoušet ohmmetrem.


Krok 4:
Složte celou kolébku dohromady, zapojte USB kabel do počítače (NEZAPOJUJTE AC adaptér) a vložte iPAQ do kolébky. Pokud se rozsvítilo žluté světélko signalizující nabíjení, jste hotovi, pokud ne, znovu kolébku rozeberte a zkontrolujte všechny spoje. Abyste si byli jisti, že nikdo omylem nepřipojí AC adaptér ke kolébce, můžete zástrčku adaptéru něčím ucpat nebo ji uvnitř kolébky umístit záměrně špatně. Mnoho štěstí a energie z USB.
Pin Název Popis
1 V_ADP AC adapter power in
2 V_ADP AC adapter power in
3 DTR RS-232 Data Terminal Ready
4 GND Power ground
5 CTS RS-232 Clear To Send
6 RTS RS-232 Request To Send
7 TXD RS-232 Transmit Data (from the SA-1110)
8 RXD RS-232 Receive Data (from the SA-1110)
9 DCD RS-232 Data Carry Detect
10 GND Power ground
11 UDC_P USB positive data signal
12 USB_N USB negative data signal

Zapojení USB konektoru:


Vývod Barva Signál
1 červená+5V
2 bíláData-
3 zelená Data+
4 černázem