Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak dostat HiFi zvuk z PC?

26.9.2012, Petr Štefek, článek
Jak dostat HiFi zvuk z PC?
V našem dnešním pojednání o spojení PC a hifi si budeme snažit ukázat cestu, kterou se mohou vydat zájemci o kvalitní reprodukci hudby. Tu jim může zprostředkovat právě počítač spolu s adekvátním vybavením.
Kapitoly článku:
V případě software je vše o poznání jednodušší, než u hardware, kde existuje mnoho renomovaných výrobců a také produktů, které jsou na trhu dostupné. Pro naše účely jsme vybrali dvě hlavní aplikace, které mají ty nejlepší reference. Prvním pánem na holení je WinAmp, který všichni notoricky znají. Druhou možností bude také známý, leč podstatně méně užívaný Foobar2000.


WinAmp


Tento přehrávač je na trhu již skoro 15 let a za tu dobu si samozřejmě prošel řadou vylepšení a dnes je jej možné využít jako zcela univerzální přehrávač téměř všech formátů audio/video. Pro nás je ovšem dobrou zprávou to, že jeho odlehčená verze je zadarmo a umí přehrát veškeré hudební formáty, které potřebujeme (FLAC, WAV, MP3). Zde je nutné upozornit, že oproti druhému přehrávači je WinAmp podstatně uživatelsky přívětivější a pro začátečníka lehčí.




WinAmp - takto vypadá standardní aplikace v předvoleném kabátku


Nyní se dostaneme k hlavnímu problému, který audiofilové řeší, což je přemostění mixeru integrovaného ve Windows tak, abychom si zajistili bitově přesný výstup pro DAC nebo jiné zařízení. Tato snaha je často přehnaná a pravdou je, že většina instalovaných plug-inů jako je Asio4All, Wasapi a další, mají na kvalitu reprodukce přinejmenším diskutabilní vliv, a tak vám nezbývá nic jiného než zkoušet.


Foobar2000


Tento přehrávač má stejně jako WinAmp k dispozici mnoho doplňujících plug-inů a jeho vzhled si můžete přizpůsobit dle vašich představ. Na počátku s ním budete možná poněkud válčit, ale výsledek může být podstatně více uspokojující než standardní WinAmp. Foobar 2000 je zdarma a bez dalších plug-inů umí přehrávat veškeré hudební formáty, které máte v současné době šanci na svém disku mít.




Foobar2000 - bez zásadních úprav


Pokud budete využívat externí dekodér, tak nezapomeňte krom již zmíněných plug-inů (např. WASAPI) deaktivovat všechny pomocníky pro „zlepšování“ zvuku jako je funkce Gain (v podstatě Loudness) nebo softwarový up-sampling, který nechte až na samotném hardware (pokud jej podporuje). Pokud budete poslouchat, jaké rozdíly jsou mezi jednotlivými přehrávači, tak si připravte velmi dobré nahrávky a také sluchátka, případně aktivní reproduktory nebo jiný reprodukční řetězec v minimální hodnotě desítek tisíc korun.




Foobar2000 - Xchange 1.0.1.


Pokud tedy hodláte přes tyto přehrávače posílat signál do externího DAC a reproduktorů v celkové hodnotě okolo 12-15 tisíc, jak jsme si uvedli v jednom z našich modelových případů, tak se laborováním vůbec neobtěžujte, v pohodě si vystačíte s obyčejným WinAmpem bez „bit-perfect“ výstupu.

Pokud hodláte mířit výše, můžete laborovat. Osobně jsem nejlepších výsledků dosáhl s Foobar 2000 a plug-inem WASAPI. Rozdíly jsou ovšem slyšet jen u některých rockových nahrávek (Hotel California 96 kHz / 24 bitů) nebo dobře nahrané klasiky. Pokud posloucháte běžný pop nebo elektroniku, tak budete poslouchat a hledat rozdíly pravděpodobně marně.