Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak dostat HiFi zvuk z PC?

26.9.2012, Petr Štefek, článek
Jak dostat HiFi zvuk z PC?
V našem dnešním pojednání o spojení PC a hifi si budeme snažit ukázat cestu, kterou se mohou vydat zájemci o kvalitní reprodukci hudby. Tu jim může zprostředkovat právě počítač spolu s adekvátním vybavením.
Kapitoly článku:
Mít sbírku kvalitní hudby a ještě k tomu kvalitně nahranou, to je dnes asi ten největší oříšek. V zásadě existuje několik možností, jak svou sbírku rozšiřovat. Můžete převádět do FLAC či MP3 (samozřejmě s co možná nejvyšším bit-rate) svou sbírku CD nashromážděnou za léta sbírání, nebo se poohlédnout na internetu. Nyní samozřejmě nebudu doporučovat stahování ripů přes torrenty nebo jiné služby, jako je například Rapidshare nebo moře dalších. Mluvím nyní o legální distribuci hudby ve vysokém rozlišení formou elektronického obchodu jako je například iTunes a další. Pokud se ovšem nespokojíte s hudbou v mp3, tak na iTunes zapomeňte.




Oblíbený HDtracks.com


Naštěstí se postupně trh přetváří a vznikají projekty jako například hdtracks.com, které nabízí poměrně promyšlený systém, jak si zakoupit titul nebo samostatné skladby přes internet ve zvukovém formátu dle vaší volby. Na výběr je spousta titulů až do kvality 192 kHz / 24 bitů, ale nutno podotknout, že zde nenajdete opravdu všechny interprety a alba. Digitální distribuce hudby je prozatím v plenkách, ale možná, že časem setkáme s ambiciózními projekty ve stylu iTunes a podobných.

Abyste nemuseli ztrácet čas hledáním, tak jsme pro vás připravili menší seznam:

www.itrax.com
www.highdeftapetransfers.com
www.linnrecords.com
www.dgmlive.com
www.hdtracks.com
www.deutschegrammophon.com
www.classicrecords.com
www.shockwave-sound.com
www.referencerecordings.com
www.magnatune.com
www.unipheyemusic.com
www.junodownload.com
www.stompy.com
www.trackitdown.net
www.turntablelab.com
www.acousence.de
www.hifitrack.com

Sbírku svých mp3 rozhodně zahazovat nemusíte, ale počítejte s tím, že čím lepší bude vaše aparatura, tím více bude odhalovat nedostatky nahrávky nebo typu formátu. Rozhodně také nespoléhejte na to, že pokud si připlatíte v případě stejného alba za HD audio formáty jako jsou 96 kHz / 24 bitů a lepší, že budou automaticky lépe hrát. Stěžejní vliv má především to, jak, kde a kým byla nahrávka pořízena. Nezřídka se tak setkáte s tím, že nahrávky 30 nebo 40 let staré znějí podstatně lépe než dnešní „rychlokvašky“ produkované výhradně na počítači a ještě lidmi bez adekvátního vzdělání a umění v oblasti zvukařiny a následné post produkce.




Linn Records - mainstream zde nehledejte


Na závěr dodám, že ačkoli to může znít divně, tak většinu práce pro zdárný výsledek, tedy takový výsledek, se kterým budete spokojeni, musíte odvést vy sami. Pokud hodláte investovat do podobného upgrade na PC desítky tisíc, rozhodně neváhejte a jděte si vybrané produkty vyzkoušet a nedejte na slova chvály zahraničních recenzí nebo uživatelů na diskuzních fórech. Každý z nás má holt trochu jiné gusto a v případě drahých přístrojů to platí dvojnásob. Pokud hodláte s hifi na PC začít krůček po krůčku, v případě toho nejlevnějšího hif-fi řešení se můžete s důvěrou vydat cestou, kterou jsme si doporučili na minulých stránkách.

P.S.- Pokud máte své vlastní zkušenosti a náměty, neváhejte se o ně podělit v diskuzi pod článkem.