Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak je na tom Palm v porovnání s Pocket PC? A co Linux?

23.1.2002, Jakub Marek, článek
Jak je na tom Palm v porovnání s Pocket PC? A co Linux?
Jaká asi bude budoucnost platformy Palm v porovnání s Pocket PC? Nebo snad zvítězí Linux? Vše nasvědčuje tomu, že hlavní slovo v příštích letech bude mít Pocket PC, částečně také díky microsoftí strategii .Net.
Ač nerad, musím připustit, že budoucnost Palmu ve světle současného stavu trhu je přinejmenším poněkud nejistá. Vím, je to prohlášení hodně odvážné, ale zdá se, že Palm se svými technologiemi zůstal mírně pozadu a nechal se předhonit jinými, byť dražšími, platformami.

Na první pohled o tom nic nesvědčí: tisková zpráva o prodeji milióntého iPAQu vyšla relativně nedávno (před několika měsíci), zatímco Palm oznámil v pondělí prodej dvacetimiliónté licence PalmOS. Pokud uvážíme, že iPAQy tvoří převážnou část prodejů PocketPC zařízení, stále se jedná o řádový rozdíl:

Je pravdou, že v low-endové kategorii stále vede Palm a v jednoduché správě osobních informací (PIM - personal information management) je zatím nejlepší, ale tento sektor trhu společnost neuživí. Hlavní příjem mají výrobci handheldů z high-endových výrobků a z velkých korporací, ty však hledají komplexnější řešení a při výběru platformy uvažují hodně dopředu. V tomto ohledu není Palm v současné době schopen konkurovat platformě Pocket PC. Bohužel.

Otázkou zůstává, nakolik Palmu pomůže uvedení nového systému a přechod na procesory ARM. Po prvním nadšení z očekávaných možností Palm OS 5 přijdou i první zklamání - nový systém například nebude mít takové multimediální schopnosti, jaké bychom si představovali. Přinese sice základní multithreading, multitasking a jiné potřebné vlastnosti, ty však platforma Pocket PC má už dávno. Navíc hodlá Microsoft v brzké době (snad tento měsíc) představit Windows CE 4.0 s podporou pro služby .Net, což posune Palm o další krok zpět - firmy, které budou mít řešení založená na strategii .Net si pochopitelně vyberou radši platformu Pocket PC, protože Microsoft ji bude více podporovat.

Nevýhodou Pocket PC stále zůstává jejich vyšší cena. Mohlo by se zdát, že tady má šanci platforma Linux, nicméně vzhledem k tomu, že Microsoft i Palm si za jednu licenci operačního systému pro PDA účtují jen 7 až 10 USD, je jasné, že hlavní a podstatnou část ceny zařízení tvoří hardware, jehož cena zůstává stejná (rozdíl se může projevit pouze u těch opravdu nejlevnějších zařízení). Navíc platforma Linux trpí nedostatkem software, zatímco Palm se může pochlubit desetitisíci různými programy koncipovanými snad pro každou oblast lidské činnosti a Pocket PC jej rychle dohání. Na druhou stranu Linux nabízí stabilní operační systém s mnoha vlastnostmi, které by mohly korporace využít pro vlastní mobilní řešení; mezi ně patří například možnost spouštět Javové programy pomocí Java Virtual Machine. Linux má tedy smysl pro společnosti, které potřebují vysoce specifické řešení, nebo tam, kde budou zařízení přidělena velkému množství zaměstnanců.

Pokud Palm neudělá něco zásadního, bude v budoucnu spíše na ústupu a bude se držet hlavně v oblasti levnějších zařízení pro osobní správu informací, zatímco high-end a podniková řešení budou patřit platformě Pocket PC. Bez této sekce trhu však bude mít Palm potíže získat zdroje, aby mohl držet krok s platformou Pocket PC, takže upřímně doufám, že se stane zázrak.


Zdroj: News.com