Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.8.2000, Petr Klabazňa, zpráva
Popis a řešení některých problémů
m.lukac | 20.12.200010:13

hledám specialistu, který je schopen otestovat základní desku a BIOS zvláště. Sousedův počítač postupně přestal poslouchat až do okamžiku, kdy deska osazená procesorem Celeron 300 s AGP grafikou a BIOSem AVARD ne monitor nehodila ani blik a deska po odstrojení periferií ani nepípla. Očekávám problémy s porušeným BIOSem nebo úplný konec desky. ATXový zdroj funguje a roztáčí jak vlastní ventilátor, tak i chlazení procesoru. To však jsou jediné aktivity systému. Většina "specializovaných" počítačových firem problem řeší pouze výměnou Moatherbordu. Umí někdo poradit lepší diagnostiku a repas?
Díly ML3

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 8.8.200021:30

No, moc hezký :-) Podobný problém jsem kdysi řešil s jinou deskou - VA-503A od F.I.C., která oplývá chipsetem tuším MVP3 (má podporu UDMA/66 a taky AGP slot a vůbec .... je nějaká divná :-))
Tuhle desku mám doteď a po intalaci PCI zvukovky SB64PCI už většina problémů tak nějak zimzela (nehledě na to, že DOSové hry mají se zvukem většinou utrum).
Ale o co jde: To sdílení IRQ na PCI slotech - to není nic divného, dokonce bych řekl, že se bez toho dost počítačů vůbec neobejde. Ten můj tedy rozhodně ne.
Instalované karty:
ATI All-IN-Wonder Pro PCI
SCSI řadič Adaptec AHA-2940AU (PCI samozřejmě)
Síťovka Micronet do PCI (chip RealTek)
Zvukovka SB64PCI
(předtím to byla SB16 ISA nePnP)
Bonbónek: nePCI dosti pletoucí se, ale důležité zařízení: ACPI Controller, který má nejradši IRQ5 (to uvádím proto, že v případě desky KA7-100 to mohlo být totéž, jen to Windowsy neviděly - já mám nainstalovanou ve Windows podporu ACPI, takže moje Windowsy to vidí).
Systém Windows 98 SE CZ (slangově Win99).
Další zařízení: Integrované dva řadiče USB, oba na stejném IRQ. Patrně oba šlapou bez potíží, ale nemám možnost to vyzkoušet, páč nemám, co bych do těch čtyřech USB portů píchnul.
No, jednoho dne se mi povedlo udělat to, že:
ATIna, SCSIna a ACPI měly jedno IRQ (IRQ10) a síťovka, oba USB řadiče a zvukovka měly IRQ11. IRQ9 a 5 bylo volné (nebo ho využíval emulovaný SoundBlaster Pro, vždy pouze jedno z nich), IRQ7 LPT, IRQ3 a 4 COMy, IRQ12 PS/2 myš.
Kupodivu všechno makalo tak, jak by mělo. Nikde žádný problém, žádné zadrhávání, prostě klid. Nicméně z důvodu uklidnění duše jsem to přeci jen nakonec rozházel nějak tak, aby aspoň VGA sdílela IRQ s něčím neškodným (tedy ACPI) a SCSIna taky (s USB). Síťovka byla samostatná (nebo něco sdílela síťovka a samostatná byla ATIna nebo "skazina"). A ACPI si teď vesele sedí na IRQ5 a nehodlá tam rozhodně pustit žádné ISA zařízení (proto jsem na truc vyhodil ten SB16 ISA nePnP).
Jinak nevím, jak v KA7-100, ale v tom mým FICku se v BIOSu jednotlivým PCI slotům nechají přiřazovat ručně IRQčka (AWARD BIOS).

No, s tím bude asi furt veselo :-)

Odpovědět0  0
Petr Vodička | 4.8.200017:35

Tato deska je opravdu dobrá, ale mám s ní dost
neřešitelné problémy co se týče IRQ.
V pocitaci mam ATI kartu(AGP), sitovou kartu 3COMku 3C905TX a SCSI radic Adaptec. Tedy 1xAGP a 2xPCI.
Pridani zvukove karty do takto 'zaplneneho' pocitace byl neresitelny problem jak pro me, tak i pro dodavatele. Zvukova karta se velmi tvrdošijně cpala na stejne přerušení jako tu síťová karta, tu SCSI řadič.
To bych chtel zduraznit, že jsem disabloval jak USB porty, tak i COM2, a video jelo bez pouziti IRQ.
Jinak bych tam snad mimo grafického adaptéru nestrčil snad ani sirku.
Samozrejme, ze Win98 nebyly shopny spravne rozpoznat karty. Ty jsem tedy preskocil zkusil nainstalovat System s velkym S. Windows 2000.
Bez zvukovky - perfektní, ale zvukovka - měla smůlu. Pískala - patrně v rytmu přijímání dat síťovou kartou.
Když se mi podařila jedna kombinace karet, která mi nevypisovala podle BIOSu konflikt v IRQ - výsledek byl opět stejný - zcela evidentně se tloukla IRQ-čka.
Závěr:
Mám desku se sloty: 1xAGP, 6xPCI + 1xISA,
ale vždy DVA PCI sloty sdílí jedno IRQ. Takže
pokud nemáte software, který umí sdílet 2 zařízeními jedno IRQ (což Windows podle mě neumí)
máte smúlu. Nevýhodou je i to, že uvolněné IRQ 3 z disablovaného COM2 nešlo použít zvukovkou - což bych pochopil, ale IRQ 5, které MĚLO být volné nešlo využít také.
Nechci tvrdit, že to je problém POUZE této desky, ale faktem zůstává, že mám mašinu, která má 7 obsaditelných slotů, mám disablovaný USB a COM2 a nejsem schopen do ní vložit více jak 3 karty.


Petr Vodička

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.