Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak opravit Hubble? Vypnout, zapnout a zatřást

25.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Jak opravit Hubble? Vypnout, zapnout a zatřást
Vesmírná zařízení mívají své vrtochy, na něž často platí ta nejjednodušší řešení, jaká používáme i v běžném životě. Nyní je zkouší s jistými úspěchy i NASA na Hubbleův dalekohled a když do něj nemůže rovnou něčím praštit, zkouší s ním alespoň zatřást.
Hubbleův vesmírný dalekohled se před pár týdny ocitl v nouzovém režimu, do nějž jej NASA uvedla, když mu selhal jeden ze tří potřebných gyroskopů, které umožňují ovládat směr pohledu, a jsou tak pro provoz zcela nezbytné. Téměř před deseti lety bylo přitom vyměněno všech šest gyroskopů v rámci jedné z posledních misí raketoplánů, přičemž tři z nich byly ještě staršího designu a tři nové, které slibovaly delší výdrž.
 
servisní mise Hubbleova dalekohledu z roku 2009
 
Nyní na podzim selhal poslední z trojice gyroskopů právě onoho staršího designu, takže zbyly už jen tři novější, z nichž jeden byl dosud vypnutý jako záloha. Právě s jeho rozběhnutím jsou však nyní problémy a ani není divu, však jde o zařízení s otáčkami 19.200 za minutu v uzavřené komoře naplněné speciální tekutinou. Daný gyroskop byl ale vypnutý po dobu posledních sedmi let a nyní se mu nějak nechce pracovat korektně. Udával totiž podezřele vysoké otáčky, které neodpovídaly specifikacím a právě to se NASA v poslední době snaží napravit. Co všechno zkusila? 
 
Nejdříve to byla klasická metoda, která je evergreen i v případě počítačů, čili systém vypnout - zapnout. Zde však operátoři Hubblea zkusili konkrétně to, že gyroskop vypnuli, počkali jen chvíli a ještě než se ten zcela zastavil, jej zase zapnuli a doufali, že tím tato věc vyřeší. Doufali ale marně, takže nastoupil větší "kalibr" a NASA zkusila teleskopem na dálku zatřást, což je takový ekvivalent praštění pěstí do neposlušného televizoru. 
 
NASA samotná pochopitelně tyto pokusy o opravu popisuje poněkud vzletnějšími termíny, takže nemluví o tom, že by teleskopem zatřásla, ale o provedení manévrů v opačných směrech. Díky tomu i jiným podobným manévrům gyroskop konečně zareagoval a udává už správnou rychlost rotace. 
 
Tím celá záležitost nekončí, protože budou muset proběhnout testy. Vypadá to však, že Hubble už bude moci nadále pracovat zcela standardně, ovšem nebude mít už žádnou zálohu. Až selže další gyroskop, což je pochopitelně pouze otázka času, NASA by měla aktivovat jednogyroskopový režim, protože jak už dříve uvedla, mezi provozem s jedním a dvěma gyroskopy už není velký rozdíl. Zbývající se tak alespoň bude moci vypnout a ponechat jako poslední záloha.