Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak si stojí Bluetooth?

26.11.2002, Petr Hájek, článek
Jak si stojí Bluetooth?
O BT se mluvilo už roky, ovšem teprve teď se modrozubka rozšířila natolik, že se dá uvažovat o jejím opravdu praktickém využití. Malá úvaha a pár faktů, jak to vypadá (a pravděpodobně bude vypadat) s touto technologií bezdrátového přenosu v příštích letech.
Po létech hypování a řečnění ve stylu "jaké to bude jednou skvělé" to konečně vypadá, že se BT dostatečně rozšířil a (hlavně) uživatelům se začíná blýskat na lepší časy. Na veletrhu COMDEX byla bezdrátová komunikace tématem č. 1 a všichni kdo mohli, se předháněli v prezentacích přístrojů s vestavěným BT.

Například společnost HP představila HP iPAQ H5450 s integrovaným BT, zatímco Philips přišel s headsetem spolupracujícím s mobilními telefony s BT. Mezi další zajímavé věci, které se na veletrhu objevily patří třeba BT GPS přijímač nebo BT-to-serial bezdrátový adaptér (takové typické připojení... =).

BT čip, přenášející bezdrátově data až na vzdálenost nějakých 10 m dnes může být zabudován do opravdu širokého spektra všemožných přístrojů, kromě PDA oblasti si o to přímo říkají např. notebooky nebo tiskárny.

Kolem roku 2006 by mělo být na světě téměř 650 miliónů zařízení schopných BT komunikace, přičemž zisky z prodeje BT čipů budou tvořeny přibližně z 51% výrobci smartfounů, druhým největším odběratelem čipů by se měli stát výrobci headsetů - bondovek se smartfouny spolupracujících. Každopádně, analytikové říkají, že rok 2003 bude rokem BT.

Nick Hunn, z TDK Systems shrnul hlavní výhodu BT do několika málo slov: "BT čipy mají velmi malou spotřebu a tak jsou naprosto ideální pro všechna PDA zařízení, která jsou napájená bateriemi". BT je také poměrně levná záležitost - zatímco Wi-Fi pořídíte za 15-20 USD, BT se dá sehnat už za 5 USD.

Aby toho nebylo dost, BT si pomaloučku polehoučku začíná razit cestu i do světa PC zařízení a periferií...