Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak si stojí Xbox One X vedle nové PS4 z hlediska prodejů?

11.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Jak si stojí Xbox One X vedle nové PS4 z hlediska prodejů?
Microsoft si přichystal dosud nejvýkonnější herní konzoli, kterou svět viděl. Jeho Xbox One X tak předčí i PS4 Pro, ovšem výkon rozhodně není všechno a v konzolovém světě už vůbec ne. Co tedy můžeme vyčíst z prohlášení různých firem? 
Microsoft vkládal velké naděje do nové Xbox One X a doufal, že s pomocí této konzole uzavře propast mezi prodeji předchozích verzí moderní konzole a světem PlayStation 4. Ostatně už od svého uvedení konzole Xbox One musely těžce bojovat proti dítku firmy Sony a prodeje byly mnohem slabší. Nové informace říkají, že z globálního hlediska to po uvedení nové Xbox One X je o trošku lepší. 
 
 
Můžeme se opět vrátit ke konferenci společnosti Electronic Arts, jejíž CEO Andrew Wilson prohlásil následující: "Při výhledu na fiskální rok 2019 předpokládáme, že prodeje aktuální generace konzolí Microsoftu a Sony budou silné a dnešní základna hráčů se rozroste na 130 milionů na konci kalendářního roku 2018 ze 103 milionů na konci předchozího roku".  A krom toho, Nintendo Switch bude mít ve svých kapsách už na 30 milionů lidí, a to také na konci tohoto roku. 
 
Tato čísla lze srovnat s tím, co říká společnost Sony o celkových prodejích konzolí PlayStation 4. Dle jejích informací se prodalo (skutečně prodalo, ne dodalo na trh) 73,6 milionů PS4, a to do konce předchozího roku. Čili to znamená, že konzolí Xbox One se prodalo něco pod 30 milionů a také to znamená, že prodeje Xbox One X v roce 2017 představovaly nějakých 5 milionů kusů v porovnání s přibližnými 20 miliony nové PlayStation 4 Pro. Jenomže tato konzole od Sony byla na trhu po celý rok 2017, zatímco Xbox One X přišla až v listopadu. 
 
O Xbox One X se tak říká, že měla velice dobrý začátek prodejů, který v USA překonal i nástup PS4 Pro. Nicméně samotný Microsoft stále odmítá uvádět, jaké jsou skutečné prodeje konzolí Xbox One včetně nové verze X. Na začátku května uvedl pouze to, že "prodeje Xbox One šly nahoru o 15 procent oproti stejnému období předchozího roku". Nikde ale neuvádí konkrétní čísla vztahující se k prodejům. 
 
Když Xbox One poprvé přišla v roce 2013 na trh, Microsoft se ještě takovými čísly chlubil, ale jak jejich prodej přesáhl 10 milionů kusů, ihned s tím přestal. Je zřejmé, co za tím stojí a dobře to ilustruje fakt, že to Microsoftu trvalo tři měsíce déle než firmě Sony s její PS4. Microsoft se pak raději zaměřil na poskytování čísel o aktivních uživatelích služby Xbox Live a i nyní se pochlubil tím, že jejich počet se rozrostl o 13 procent a funkce Looking For Group přinesla na 600.000 nových virtuálních přátelství a počet klubů se rozrostl na 1,2 milionu. 
 
A jaké jsou důvody? To už je ohraná písnička, která se točí kolem nabídky exkluzivních titulů, jež je na PS4 mnohem bohatější. Příští měsíc přijde nový ročník E3 a my uvidíme, co s tím Microsoft hodlá dělat.