Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.6.2001, Zdeněk Michálek, článek
Při shlédnutí nejnovějších výsledků měření různých mobilních telefonů jsem neodolal a i když to přímo nesouvisí s náplní Světa hardware, napsal výtah z článku i pro Vás. Škodlivé vyzařování z mobilů je navíc čím dál víc diskutované téma, takže - čtěte...
DW | 2.7.20017:09

Nevím proč, ale většina těchto telefonů jsou krapet zastaralé a velice mne zaráží absence jakéhokoliv Alcatelu. Když tento test vzniknul, asi ještě nebyl žádný na trhu a to je nějaký pátek. Styděl bych se takový článek vydat.

Odpovědět0  0
Matous | 30.6.200119:26

ani nebudu zminovat lidi, co se zblizka koukaj, jakze to v ty opticky mysi zespoda vlastne funguje :)

ale jde mi o to:
mam doma externi HD, 1GB, starej alespon 6 let, je velkej a tezkej jak krava. A hlavne ma na sobe roztomilou cedulku RADIATION WARNING - cernobyl, three miles island a jeste treti misto, nevim jake. Asi to bude veselej vtipek, aby to nikdo neotviral, ale nevim :)

Odpovědět0  0
Haski | 27.6.200112:04

Skoda,ze neuvedli vice typu mobilnich telefonu.Nicmene se mi vsechny telefony zdaji zastarale.

Odpovědět0  0
Tom | 27.6.200116:08

Tak s tím "krutě souhlasím" - tohle už musí být nejméně rok starý test! Vždyť třeba Siemens ?35 nebo Nokia 3210 už jsou starší (pokud se nepletu) než právě onen zmiňovaný rok. A co se typů týče (ale také značek!) - je to velice úzký výběr ....

Odpovědět0  0
jodo | 27.6.200122:03

Taky my be treba zajimalo, o kolik vice skodi napr. klasicky monitor vice nez LCD monitor ocim? Nebo zdali mohou skodit i dalsi periferie?(i kdyz o tom dost pochybuju;) Zastavam tez nazor, ze uvedene testovane telefony nepatri uz mezi horky novinky, ale aspon neco.
P.S. Nevite alespon odpoved na tu mou prvni otazku, fakt by me to zajimalo.

Odpovědět0  0
Jiri | 29.6.200121:17

Rozdíl mezi LCD a CRT (tedy běžná obrazovka) je dosti postatný. U normálního monitoru jsou ve hře dvě podstatné věci:
1. VN anody - člověk sedí v elektrostatickém poli, k tomu princip generování světelné stopy dopadem proudu elektronů na stínítko (a to proudu, který míří přímo na uživatele). Škodlivé záření je (více či méně) u moderních monitorů eliminováno, ale je tam. (neptejte se mne kolik, nevím)

2. princip tvorby obrazu - řádkování a snímková opakovací frekvence - sice při vyšších frekvencích (od 72 Hz výše) je obraz klidný, ale je to tam.

Naproti tomu LCD je jediným potenciálním zdrojem záření výbojka, podsvětlující jinak pasívní matici TFT tranzistorů. Každopádně záření výbojky nejde přímo, ale je od hrany displeje (kde je umístěna) rovnoměrně rozvedeno pod celou plochu displeje, který takto podsvěcuje.

Obraz je tvořen buzením matice bodů, což se sice také děje v multiplexu, ale není to opakování snímků jako v případě CRT.

Jediné mínus LCD (osobně) spatřuji v jejich mírné setrvačnosti, takže animované scény nejsou tak plynulé jako na CRT (a z toho neblahý vliv na oči)

Doufám, že jsem se nedopustil závažných blábolů.
Pokud chce někdo polemizovat o výši škodlivostí nejmodernějších CRT monitorů - to je mimo hru, tady je řeč vůbec o principu, jehož důsledky lze zmírnit, ne však odstranit.

Zdraví Jiří

Odpovědět0  0
Joonish | 27.6.200110:54

O skodlivosti pouzivani mobilu je clanku plny internet, ale zajimalo by me, jak je to se skodlivosti pri praci s PC ? Neverim tomu, ze sedet denne u monitoru je zdravi prospesne. Prosim o odkazy a nazory k teto tematice.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.