Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak začít pracovat?

21.12.2001, Petr Hájek, článek
Jak začít pracovat?
V předchozích článcích z rubriky "Základy PDA" jsme si postupně probrali, co to jsou kapesní počítače, vysvětlili si základy terminologie a prošli si nejzajímavější modely. V dnešním článku si řekneme několik slov o tom, co je třeba udělat po vlastním zakoupení.
V této chvíli již předpokládáme, že víte, co je to kapesní počítač a k čemu ho využít, vyznáte se v základech terminologie a vybrali jste si některý model kapesního počítače ke koupi. Sedíte nad krabicí s hardwarem a říkáte si "Co teď?" Nezoufejte, náš článek Vám poradí s čím a jak začít!

Zdroj energie

Úplně první věc, kterou každý po vybalení (či nedočkavém roztrhání krabice) udělá, je samozřejmě zevrubná prohlídka kapesního počítače. Nyní jej tedy máte v ruce, ale zatím jej nejspíše nemůžete zapnout. Jako každé zařízení, i PDA totiž potřebuje zdroj energie. V případě kapesních počítačů jsou dnes používány LiIon/LiPol akumulátory (pro zajímavost - historické Sony Clié PEG-SL10 vyžadovalo 2 AAA akumulátory). PDA, s nimiž se lze setkat na dnešním trhu, si můžeme rozdělit do dvou skupin - na modely s akumulátorem vyměnitelným a ty s akumulátorem integrovaným. V případě, že je akumulátor vyměnitelný, je nutné jej většinou do PDA nejprve vložit, protože v dodávce bývá balen samostatně.

Před prvním použitím se doporučuje akumulátor nejprve plně nabít. Samotné nabíjení se provádí povětšinou v synchronizační kolébce, případně je možné nabíjet přímo připojením dobíjecího kabelu do kapesního počítače - pozor, toto není pravidlem, některé modely PDA nemají na těle nabíjecí port, takže při nabíjení jste odkázání toliko na kolébku, což zamrzí zejména v případě, že často cestujete a nechcete s sebou kolébku věčně vláčet. Dalším nutným krokem je připojení kolébky, která je vyrobena buď s konektorem USB (většina novějších modelů) či RS 232 (starší modely). Do kolébky je také nutné připojit napájecí zdroj, a to buď přímo do ní samotné nebo do vývodu u USB či RS 232 konektoru, což je mnohem efektivnější řešení, neboť Vám nezavazí na stole další kabel. U některých modelů se kolébka nedodává a pro synchronizaci slouží pouze datový kabel, dobíjení se pak provádí samostatnou nabíječkou.

Pozn. Jelikož se jedná o článek pro naprosté začátečníky, pomiňme dnes zvláštní případy, když si zkušený uživatel zprovozňuje synchronizaci přes Bluetooth či infraport.

Zapnutí kapesního počítače

Po zapnutí kapesního počítače Vás před vlastním započetím práce čeká ještě několik důležitých úkonů. Jako první budete muset provést kalibraci dotekového displeje. V průběhu kalibrace musíte ťuknout dotekovým perem (stylem) do předem definovaných míst zobrazených na displeji. Kapesní počítač si posléze na základě údajů o zobrazené poloze a poloze doteku pera sám nastaví potřebné údaje.

Taktéž je nutné nastavit údaje o časové zóně, ve které se pohybujete a zemi ze které pocházíte (to již tak nutné není, navíc Česká republika ani nemusí být v daném seznamu). Nakonec ještě zadáte aktuální údaje o čase a datu a můžete pokračovat dále.

Pozn. Ještě Vám doporučuji projít si systém psaní znaků na displej, pro základní orientaci Vám bude stačit u Palmu i Pocket PC slabá půlhodinka.

Instalace synchronizačního programu

V tomto okamžiku již máte zapnutý kapesní počítač, kolébku či datový kabel připojený k Vašemu stolnímu počítači a čeká Vás instalace synchronizačního programu. Taktéž musíte nainstalovat program se kterým budete synchronizovat data v kapesním počítači.

V případě operačního systému Palm OS se k synchronizaci dat používá program HotSync, který budete nejčastěji synchronizovat s programem Palm Desktop (instaluje se zároveň s HotSyncem). Palm Desktop obsahuje informace o Vašich schůzkách, kontaktech, úkolech (prostě vše co spadá pod pojem PIM tedy Personal Information Management). Pro synchronizaci emailů je potřeba vybrat program, se kterým bude HotSync během synchronizace komunikovat (MS Outlook, MS Outlook Express, MS Exchange, Lotus cc:Mail, Eudora). Pro hlubší pochopení procesu synchronizace Palm OS přístroje a desktopu i filozofie programu HotSync doporučujeme nahlédnout i do článků "Hotsync tajemství zbavený díl I. a díl II.," ve kterém je tato problematika velmi podrobně rozebrána.

U platformy Pocket PC slouží k synchronizování dat program ActiveSync a zároveň s ním dostanete také aktuální verzi programu MS Outlook, který Vám poslouží jak pro správu PIM, tak i elektronické pošty.

První synchronizace

Během první synchronizace dojde k sehrání dat mezi systémem ve stolním počítači (Palm Desktop, MS Outlook či Lotus Notes) a Vaším kapesním počítačem. Máte-li ve zmíněných programech větší množství dat, synchronizace může samozřejmě chvíli trvat. V případě, že jste již do PDA nějaké kontakty, úkoly, schůzky atd. zadali, není na škodu po první synchronizaci ověřit, zda nedošlo k tzv. zdvojení záznamů, tedy situaci, kdy se záznam na počítači i v PDA chybně vyhodnotí jako dvě různé věci, což skončí zdvojeným zápisem na PDA i na desktopu.