Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaká se chystá budoucnost pro GPU od ATi? Dle analytika ATR bledá

30.10.2006, Jan Vítek, aktualita
Jaká se chystá budoucnost pro GPU od ATi? Dle analytika ATR bledá
Po dokončení spojení obou firem, tedy AMD a ATi, je celkem pochopitelné, že se patřičně přizpůsobily i jejich roadmapy a vůbec plány do budoucna. Objevují se i nové zprávy o jednotlivých čipech, které v sobě budou zahrnovat procesor i grafické...
Po dokončení spojení obou firem, tedy AMD a ATi, je celkem pochopitelné, že se patřičně přizpůsobily i jejich roadmapy a vůbec plány do budoucna. Objevují se i nové zprávy o jednotlivých čipech, které v sobě budou zahrnovat procesor i grafické jádro. Nyní však Doug Freedman, analytik z American Technology Research, přišel s názorem, že pro firmu bude nadále nevýhodné, ba přímo neudržitelné dále soupeřit na poli samostatých grafických řešení, a tak se z této oblasti stáhne a bude dále pokračovat právě s čipy CPU+GPU v jednom (samozřejmě kromě samostatných CPU).


Analytika k tomu vede přesvědčení, že podíl na trhu pro grafické čipy ATi bude limitován podílem procesorů AMD, který nebude velký. Grafická jádra budou prostě blíže spjata s technologií AMD, čímž se dostanou oproti nezávislým výrobcům do nevýhody. Momentálně je multi GPU technologie CrossFire od ATi podporována čipovými sadami od ATi, Intelu a VIA, zatímco nVidia SLi podporují pouze vlastní čipové sady, avšak do budoucna se takový trend rozhodně nepředpokládá. Celkově se tedy jedná spíše o marketingový problém. Je jasné, že Intel ani nVidia se dále do podpory konkurenčních grafických řešení nepohrnou, což nastiňuje zajímavou situaci.

Zdroj: X-Bit Labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.