Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Je na čase dát desktopům vale?

23.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Je na čase dát desktopům vale?
Když jde Paul Scheib, ředitel oddělení informatických služeb a vedoucí počítačový bezpečností úředník v Bostonské dětské nemocnici, nakupovat počítač, rozhodne se pro desktop, stejně jako zatím mnoho dalších podobných úředníků. Ačkoliv totiž...
Když jde Paul Scheib, ředitel oddělení informatických služeb a vedoucí počítačový bezpečností úředník v Bostonské dětské nemocnici, nakupovat počítač, rozhodne se pro desktop, stejně jako zatím mnoho dalších podobných úředníků. Ačkoliv totiž ceny notebooků padají, desktopy jsou stále levnější a je také jednodušší je uchránit před data miningem. V nemocnici proto najdeme 5400 desktopů a pouze 600 notebooků, z nichž většina ani neopustí brány nemocnice. „Desktopy jsou základní volba, kromě případů, kdy je třeba mobilita,“ říká.
Ikona Odkaz na databázi
2005
2006
2007
2008
2009
Desktopy, X86 servery
42.3
39.4
38.1
34.8
32.0
Přenosné počítače
26.1
26.1
31.9
37.3
42.3
Počet prodaných kusů jednotlivých zařízení ve Spojených státech amerických (v milionech)

Scheib je ale členem umírajícího druhu. S tím jak se u notebooků zvětšuje displej, zrychluje procesor a zvyšuje kapacita pevného disku, tak stále více firem i jednotlivců volí notebook. Velké notebooky totiž mohou sloužit jako desktop, v případě potřeby je ale mnohem jednodušší je přenést. Zaměstnanci tak s bezdrátovým přístupem na Internet mohou pracovat kdykoliv a kdekoliv, například doma, když jsou nemocní a nemohou do kanceláře. Laptopy také zaberou podstatně méně místa než klasická PC. Dle společnosti International Data Corp (IDC) se letos očekává nárůst prodeje PC o 12,2 %, kdežto u laptopů to bude 28 %. Bob O'Donnell, programový viceprezident v IDC, očekává, že jen ve Spojených státech budou z celkového prodeje počítačů ve třetím čtvrtletí více než z poloviny laptopy. Ve východní Evropě stejný trend očekává na konci letošního roku, v Japonsku drtí laptopy PC v prodeji již léta. Více notebooků než desktopů se podle něj prodá na celém světě někdy v roce 2010. Čeká také, že většina nových kupujících upřednostní mobilitu a další výhody přenosných počítačů oproti nepřenosným do několika let.

Zdroj: Computerworld