Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeden PIN vládne všem...

15.12.2004, Petr Hájek, článek
Jeden PIN vládne všem...
Ženy berou bezpečnost podle všeho méně vážně nežli muži, aspoň to dokazuje test provedený mezi 500 britskými muži a ženami. Průzkum uspořádaný společností NTA Monitor, jež se zabývá mimo jiné i testováním internetové bezpečnosti, dokazuje, že při výběru PINu pro svoji sbírku karet, volí ženy častěji než muži jeden stejný PIN pro všechny..
Ačkoliv se nedá výsledek tohoto testu samozřejmě nikterak přísně generalizovat, ženy i muži jsou pořád stejní, ať mluví anglicky, německy nebo česky, výsledek tedy vypovídá zejména o tom, jak se jednotlivá pohlaví k problématice bezpečnosti staví, a to nejen v oblasti PINů bankovních karet.

Dobře dvě třetiny dotázaných žen uvedly, že používají stejný PIN pro všechny svoje karty. Ze skupiny mužů potvrdil tuto informaci každý třetí muž. Průzkum také odhalil, že celých 8 osob z 10 svůj PIN nikdy nemění a z těch, co snad ano, jen asi 10 % účastníků mění PIN častěji než jednou za rok. Výzkum ale přinesl i informaci jednoznačně pozitivní - vypadá to, že díky osvětě adminů si lidé pomalu přestávají psát hesla na papírky pod monitorem, pod tácek na kafe či na rub rodinné fotky a celých 80 % lidí uvedlo, že si PINy poslušně pamatují. I když, víte jak to chodí, nějak jinak se člověk chová v realitě a něco jiného napíše do dotazníku, byť anonymního.

Vzhledem k dnešní digitální realitě a všudypřítomným počítačům se situace určitě nebude zlepšovat a nároky hesel na paměť běžných zaměstnanců, manželek i nás samotných stále porostou. Ale zpět k bankovním kartám, mít na několik různých kreditek jediný PIN je rozhodně odvážné, protože s krádeží peněženky, kde se obvykle všechny karty nachází, se při znalosti jediného PINu zloděj dostane na všechny účty. Jistě, v naší republice není zatím situace zdaleka tak kritická, přítomnost několika druhů platebních karet v dámské kabelce u nás totiž stále ještě není příliš běžná, otázku bezpečnosti však není určitě radno podceňovat...