Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeff Bezos chce omezit lety SpaceX Elona Muska kvůli životnímu prostředí

1.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Jeff Bezos chce omezit lety SpaceX Elona Muska kvůli životnímu prostředí
Jeff Bezos opět útočí na Elona Muska a jeho společnost SpaceX. Prý v zájmu životního prostředí žádá, aby bylo vydáno omezení toho, kolik letů může jeho společnost uskutečnit. SpaceX totiž lítá do vesmíru opravdu hodně často.
Miliardáři Elon Musk a Jeff Bezos se nemají zrovna moc v lásce. Jeff Bezos, která má vesmírnou společnost Blue Origin, v minulosti podal už dvě stížnosti na Muskovo SpaceX a nedávno se objevila třetí, kterou podal k FAA. Bezos totiž říká, že v zájmu životního prostředí by měly být uvaleny limity na počty letů konkurenčního SpaceX a firma by také měla být zodpovědná za jakákoli poškození majetku třetích stran, které vzniknou v důsledku těchto letů. Stížnost se soustředí na plánované vyhodnocení environmentálních dopadů startů obrovské rakety Starship s boostery Super Heavy z Cape Caneveral na Floridě.
 
 
Tato raketa svými rozměry překonává i Sochu Svobody a podle některých vědců se její start dá přirovnat k erupci sopky, alespoň co se horka i tlaku týče. Také má být problémem zemina a písek, které se v důsledku startu odfouknou. Omezení počtu startů by tak mělo přispět k nižší zátěži na životní prostředí, stížnost ale neříká, jak moc velké by mělo být toto omezení. Musk si pochopitelně rýpl zpátky do Bezose, že "není cool snažit se už potřetí bránit pokroku SpaceX pomocí žalob." Také si stěžuje i na snahu Blue Originu patentovat si 70 let starou myšlenku přistávání raket na lodích.
 
Zde připomeňme, že SpaceX loni letělo s raketou Falcon 9 úctyhodných 91krát, tedy v průměru jednou za 4 dny. Pokud jde o Starship, ta by měla létat pro NASA, a to ve frekvenci 44 misí ročně, což je také velmi vysoké číslo.
 
Zdroj: businessinsider.com, obrázky (Musk, autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons, Bezos, autor: Daniel Oberhaus, CC BY 2.0, přes Flickr)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.