Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA již zcela vážně nabídla společnosti Softbank za britskou firmu Arm celkem 40 miliard dolarů, přičemž od té doby se v této věci nestalo nic zásadního. Otázka je především ta, zda akvizice projde přes regulační orgány.
peteb (364) | 20.4.202116:30
Původní prodej ARM Holding společnosti SoftBank prošel snad mimo jiné proto, že nejde o firmu z oboru jež je ve střetu zájmú ­(zájmem­/misí ARMu je prodávat licence na architekturu a návrhy jader výrobcům SoC atd., zájem NVIDIA je prodávat svá SoC­/řešení koncovým odběratelům­). Nedovedu si moc představit větší střet zájmů.
Odpovědět0  0
Derryk (223) | 20.4.202110:50
A je o tom přesvědčen tak silně jako o tom, že při prezentaci drží v ruce Fermi? :­)

"Nakonec také potvrdil, že chce ponechat ARM jako platformu otevřenou všem po využití v rámci licencí, ale to je samozřejmá věc, neboť bez toho by NVIDIA neměla na akvizici sebemenší šanci. ­"

A jo to bych jim i věřil, stejně jako tomu, že všem při tom nahází tolik klacků pod nohy, kolik unesou.
Odpovědět0  0
theIDDQD (26) | 19.4.202117:53
A já jsem přesvědčen, že ani v příštím roce si nekoupím žádnou RTX...protože nebudou...
Odpovědět1  0
honza1616 (3702) | 19.4.202120:33
Třeba do té doby Coiny padnou a na trhu bude přebytek superlevného HW, musíme věřit, nic jiného nám nezbývá...!

- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­-
K tomu trhu kde ARM ještě neměl moc prostoru se rozšiřovat...
Co jiného by to bylo než PC, osobně spíš nejdříve sázím na notebooky, po vzoru Applu, ale to je už malý detail. Nvidie by tím získala obrovský prostor k další expanzi, dává to logicky i smysl, Intel a AMD vyvíjeji uzavřené platformy pro CPU↔️GPU, sice zatím jen pro servery, ale je otázka kdy nabídnou něco i pro desktop
A i kdyby se to do desktopu nedostalo, tak už jen vlastnit a vyvíjet samotné procesory může být slušný business vzhledem k velikosti trhu
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 19.4.202123:44
Existují poměrně zajímavé serverové ARM procesory. Špatné nejsou, jestli jim něco chybí, tak podle mě podpora významného hráče, co by je tlačil. A to by přesně NV mohla být. Zafinancovat další vývoj, plus to spolu s vlastními ­"grafikami­" ­(čili výpočetními kartami­) nabízet jako stavebnice pro servery a superpočítače. Byla by to nejlogičtější reakce na stav, kdy AMD dá do superpočítače karty AMD a Intel tam dá Intelovské.
Odpovědět0  0
zero8327 (117) | 20.4.20217:02
Ale čo im bráni vyvíjať taký procesor aj dnes, napr. po vzore Apple­-u a tých 40 mld. radšej investovať do vývoja...no nič...oni, ale chcú odstrihnúť potencionálnu konkurenciu od výkonných ARM riešení...nakoniec by to skončilo tak, že všetko nové čo príde po prevzatí nVidiou už nebude môcť byť licencované, alebo na to budú mať časovú exkluzivitu na pár rokov a potom to ponúknu za ťažké prachy aj ostatným, ale to už oni budú mať aj dve generácie novšie riešenia..., jedine čo ostane bude možnosť si licencovať inštrukčnú sadu a vyvíjať si to sám...a na to má prostriedky len málokto z konkurencie ­(tak Qualcomm, Samsung, možno MediaTek...no a ak by chceli tak AMD a Intel­) ..to úplne zmení obchodný model s ktorým tu ARM je teraz, a nVidia sa stane neohrozeným výkonnostným lídrom na ARM architektúre...ak nepočítam Apple, ktorý na licencovaní ­"iba­" inštrukčnej sady, funguje už teraz, resp. už nejakú dobu.
Odpovědět1  0
peteb (364) | 21.4.202111:14
Pouze stačí přibrzdit rozvoj v rámci licencovného know­-how ARM, příjmy samotného ARMu jsou vcelku zanedbatelnými. Tím se na trhu elimunuje většina těch co si nechali vyrábět licenční ARM jádra ­(budou časem technologicky nekonkurenceschopní­). Jako přidaná hodnota bude pokles poptávky u TMSC­(jinde­), pokud se zastaralými jádry na trhu malí výrobci SoC neuspějí proč si je nechat masově vyrábět. Obsorbce trhu pak umožní zaútočit i na velké výrobce ­(ty kteří si navrhují vlastní jádra­). NVIDIA významně neuspěla se svými Tegra SoC, tak to asi zkouší jinak.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.