Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jensen Huang řekl, že je Musk superčlověk. Superpočítač, co jiní staví 4 roky, zvládl za 19 dní

Včera, Milan Šurkala, aktualita
Jensen Huang řekl, že je Musk superčlověk. Superpočítač, co jiní staví 4 roky, zvládl za 19 dní
Jensen Huang z Nvidie se nechal slyšet, že Elon Musk je superčlověk. Podle jeho slov postavil superpočítač pro xAI v rekordně krátkém čase naprosto nesrovnatelným s tím, jak se podobné věci obvykle staví.
Elon Musk sice většinu termínů nestíhá, ale občas se blýskne opravdu velmi rychlými projekty. Velmi rychle zvládl např. australské bateriové úložiště, extrémním počinem byl superpočítač pro xAI, který obsahuje 100 tisíc GPU Nvidia H200 řady Hopper. Ty sice už nejsou nejnovější, jsou ale tím, co je v tuto chvíli dostupné. V rozhovoru pro Tesla Owners Silicon Valley zveřejněném na sociální síti X se k novému superpočítači xAI vyjádřil CEO společnosti Nvidia, Jensen Huang. Ten totiž zmínil, že Elon Musk je superčlověk, resp. že to, co v xAI dokázali, je nadlidské. 
 
 
Superpočítač pro xAI byl totiž postaven za pouhopouhých 19 dní. To jsou necelé 3 týdny. Dle slov Huanga je to neuvěřitelné, nikdy předtím se nic podobného nepodařilo (a asi se to ani v dohledné době nepodaří). Řekl, že superpočítač této velikosti obvykle zabere zhruba 3 roky plánování a jeden rok zabere to vše dát dohromady, postavit a nastavit. Musk měl tento proces zvládnout za oněch 19 dní, přičemž měl jít o celé kolečko od dohodnutí se s Nvidií, že se projektu dají zelenou, přes jednání s týmy Nvidie pro sítě i software, logistiku až po postavení počítače a nastavení, že na něm bylo možné poprvé spustit software např. pro trénování AI. Připomeňme, že Musk už nyní plánuje rozšíření tohoto stroje o dalších 100 tisíc GPU, tedy celkem na 200 tisíc Nvidií H200.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.