Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jensen Huang si myslí, že trh s AI bude mít hodnotu 50 bilionů USD, hodně věří Blackwellu

1.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Jensen Huang si myslí, že trh s AI bude mít hodnotu 50 bilionů USD, hodně věří Blackwellu
Jensen Huang, CEO Nvidie, nedávno řekl, že trh automatizace pomocí AI v budoucnu bude dosahovat výše 50 bilionů USD. Architekturu Nvidia Blackwell pak označuje, že bude nejúspěšnějším produktem firmy v její historii.
Společnost Nvidia má s umělou inteligencí velký úspěch. Její akcelerátory pro trénování a běh (inferenci) algoritmů AI mají drtivou většinu trhu a není divu, že si toho všimli i akcionáři, kteří Nvidii nedávno poslali na první místo v hodnotě firem. Nyní je sice třetí za Microsoftem a Applem, jejich náskok ale není příliš velký. Šéf firmy, Jensen Huang, se navíc nechal slyšet, že trh s automatizací různých úloh pomocí AI bude mít velikost 50 bilionů USD (50000 miliard). Ať si to dáme trochu do kontextu, hodnota firem jako Nvidia, Apple a Microsoft je nyní zhruba 3-3,3 bilionu USD, celkově tak celá tato trojka míří na dostřel 10 bilionům. Trh s AI by tak měl být 5krát větší než dnešní hodnota těchto tří firem dohromady. Pokud jde o samotné akcelerátory Nvidie, tak za poslední čtvrtletí její divize Data Center vykázala příjmy ve výši 22,5 mld. USD. Na ony biliony tu tak ještě chybí nějaké ty nuly, nicméně toto by mělo patrně zahrnovat vše spojené s AI, tedy nejen hardware pro akceleraci algoritmů AI.
 
To však není jeho jediný názor, který prezentoval. Nově příchozí architekturu Blackwell, která se dostává do prvních akcelerátorů, ale na níž si ještě musíme počkat v klasické spotřebitelské sféře grafických karet, by se totiž podle jeho slov měla stát nejvýznamnějším produktem firmy v celé její historii. To pochopitelně bude záviset i na tom, kolik se jich zvládne vyrobit, protože se samotným prodejem není problém. Potíž je s nedostatečnou dostupností akcelerátorů. Běžná cena modelu jako Nvidia B100 se odhaduje na 35-40 tisíc USD za kus, nicméně právě nedostatek karet může jejich cenu hnát dále nahoru. Konkurenční AMD se se svými akcelerátory drží spíše kolem hladiny 15-20 tisíc USD za kus.
 
Zdroj: wccftech.com, obrázek (nvidia.com)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.