Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jensen Huang z Nvidie vidí iniciativu Intelu a AMD za společný vývoj x86 jako nutnost

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Jensen Huang z Nvidie vidí iniciativu Intelu a AMD za společný vývoj x86 jako nutnost
Před několika dny oznámily společnosti Intel a AMD vzájemnou spolupráci na vývoji procesorové architektury x86. I když v ní nefiguruje společnost Nvidia, Jensen Huang ji podpořil jako nutný krok k jejímu udržení naživu
Odvěcí rivalové, společnosti AMD a Intel, už několikrát spolupracovali na vývoji některých technologií. Před několika dny ale obě dvě společnosti ohlásily, že formují poradní skupinu pro další vývoj letité procesorové architektury x86 (tam budou ale i jiné firmy). x86 je nyní ve stoupajícím ohrožení architekturou ARM (a možná i dalšími), i když je to jen velmi pomalý proces. Jensen Huang, CEO společnosti Nvidia, se k celé záležitosti vyjádřil, že Nvidia podporuje x86 (přestože není v této poradní skupině a sama produkuje ARMové procesory Grace, které architektuře x86 konkurují).
 
Podotkl, že x86 je pro Nvidii velmi důležitou platformou a podporuje ji na PC, pracovních stanicích i v datových centrech. Podle Huanga není fragmentace architektury pro průmysl dobrým znamením, a tak tuto iniciativu společného vývoje v Nvidii hodně vítají, aby x86 zůstala x86 i do budoucnosti. Kdo ví, jestli ale změní názor, pokud se ARM ještě více prosadí v byznysové sféře, datových centrech, cloudech a podobně, kde má jeho podíl pomalou, ale většinou vzestupnou tendenci. A zejména co řekne, pokud se začnou prosazovat více jeho vlastní ARMové procesory.
 
Zdroj: wccftech.com, obrázek (nvidia.com)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.