Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jezdci Formule 1 budou závodit alespoň virtuálně ve hře F1 2019

21.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Jezdci Formule 1 budou závodit alespoň virtuálně ve hře F1 2019
Pandemie koronaviru sice zmařila začátek letošního šampionátu Formule 1, ale fanoušci nepřijdou. Závodníci totiž vyjedou na virtuální tratě ve hře F1 2019. Jako eSports budou probíhat i některé závody série NASCAR.
Letošní ročník šampionátu Formule 1 nevyšel vůbec podle plánu. První závod v australském Melbourne byl zrušen a dalších šest odsunuto na neurčito. Organizátoři pro jezdce i fanoušky připravili náhradní program – F1 Esports Virtual Grand Prix. V tomto šampionátu se bude závodit v počítačové verzi hry F1 2019 z dílny studia Codemasters, a to každý víkend, kdy měla proběhnout skutečná Velká cena. Kalendář je virtuálních závodů je zatím naplánován do května, ale vyloučeno není jeho prodloužení. Vše bude záviset na dalším vývoji pandemie nového typu koronaviru, který se stal hlavním důvodem neuskutečnění závodů F1.
 
První závod je naplánován na neděli 22. března, kdy se pojede Virtual Bahrain Grand Prix (Virtuální velká cena Bahrajnu). V plánu je zaplnit všechna místa v deseti dvoučlenných týmech. Kromě skutečných jezdců z aktuálního ročníku F1 se virtuálního závodu zúčastní také zatím hosté, jako jsou herní celebrity a mladé hvězdy jiných motoristických (nebo dokonce ostatních) sportů. Pozváni byli všichni letošní závodníci, ale účast zatím potvrdil Nicholas Latifi z týmu Williams (shodou okolností jediný ze dvou jezdců, kteří se nenacházejí ve hře F1 2019). Naopak týmy AlphaTauri, Haas a Racing Point již potvrdily, že jejich závodníky na startovním roštu nenajdeme.
 
 
Překážkou může být špatné načasování, neboť k oznámení virtuálního šampionátu došlo na poslední chvíli. Pro účast potřebují závodníci odpovídající vybavení, neboť z bezpečnostních důvodů se závody budou konat vzdáleně, i když komentář bude vysílán z londýnské Gfinity Esports Arena. Organizátoři vyjdou vstříc účastníkům, kteří nemají zkušenosti s hraním závodních her, proto nebude možné upravovat nastavení vozů, aktivováno bude mírnější poškození a povoleni budou pomocníci, jako je kontrola trakce a ABS.
 
První závod začne v neděli ve 21:00 středoevropského času a vysílán bude živě na oficiálním YouTube kanálu Formula 1, portálu Twitch i Facebooku. Startovní pozici určí nejrychlejší kolo v kvalifikaci a samotný závod bude zkrácen na polovinu proti skutečné Velké ceně Bahrajnu, bude tedy mít 28 kol. Živé vysílání by tedy mělo trvat přibližně 90 minut. Pochopitelně půjde pouze o zábavu, získané body jezdcům nijak nepomůžou ve skutečném šampionátu. Během víkendů bez naplánovaného závodu budou organizovány exhibiční závody, ve kterých budou mít fanoušci z celého světa možnost poměřit síly s jezdci F1. Více informací bud zveřejněno v následujících týdnech na oficiálních sociálních médiích Formule 1.
 
Do virtuálního prostoru se přesunou i některé další zrušené události ze světa motorsportu. NASCAR a Fox Sports oznámily tento týden novou sérii eNASCAR iRacing Pro Invitational, která nahradí závody zrušené kvůli pandemii COVID-19.