Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jihokorejští výrobci DRAM pamětí začínají ztrácet vedení na trhu

29.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
Jihokorejští výrobci DRAM pamětí začínají ztrácet vedení na trhu
Jižní Korea byla a stále je lídrem ve výrobě DRAM pamětí. Velkými tahouny jsou zde společnosti Samsung a Hynix. V roce 2006 měla Jižní Korea zastoupení 46%, čínští/taiwanští výrobci jen 17%. Podle předpokladů iSuppli se začne podíl čínských...
Jižní Korea byla a stále je lídrem ve výrobě DRAM pamětí. Velkými tahouny jsou zde společnosti Samsung a Hynix. V roce 2006 měla Jižní Korea zastoupení 46%, čínští/taiwanští výrobci jen 17%. Podle předpokladů iSuppli se začne podíl čínských a taiwanských výrobců výrazněji zvyšovat.



Pro rok 2007 se předpokládá, že Jižní Korea zaujme opět první místo se 47%, Čína s Taiwanem by si však měla polepšit na 31%. Zbytek světa se spokojí s cca 22% zastoupením. Pro rok 2008 se hovoří o dalším navýšení z 31% na 35%, u jihokorejských výrobců pak k mírnému poklesu na 46%. Ti tak sice budou i nadále vést v produkci, ale rozdíl se opět výrazně zmenší.

Jihokorejští výrobci v poslední době navyšovali výrobu, ceny klesaly a nyní jsou pro mnoho z nich už pod výrobními náklady, aby bylo tolik čipů vůbec prodejných. Z tohoto důvodu se očekává pro příští rok snížení výroby a nejspíš i nárůst cen. Čínští a taiwanští výrobci naopak začínají svou výrobu zvyšovat a předpokládá se, že do roku 2010 bude jejich výroba převyšovat tu jihokorejskou.

Zdroj: www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.