Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea vyvinula snímač obrazu schopný zachytit 1 lux

22.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
Jižní Korea vyvinula snímač obrazu schopný zachytit 1 lux
Pokud jste se někdy pokoušeli o fotografii za šera či tmy, v drtivé většině výsledkem bylo cokoli, jen ne pěkná fotografie. Malé množství světla je velkým problémem a pokud nepočítáme použití blesku, lze jej kompenzovat několika triky, ovšem...
Pokud jste se někdy pokoušeli o fotografii za šera či tmy, v drtivé většině výsledkem bylo cokoli, jen ne pěkná fotografie. Malé množství světla je velkým problémem a pokud nepočítáme použití blesku, lze jej kompenzovat několika triky, ovšem každý má své velké proti.



Například zvýšení citlivosti ISO se podepíše na velké zrnitosti fotografie. Delší čas expozice zase neumožní zachytit jediný krátký okamžik a pohybující se objekty budou rozmazané. Případně je možné použít infračervené snímání, jakými jsou vybaveny některé fotoaparáty společnosti Sony, vše pak ale bude mít zelený nádech. Řešení této situace má přinést nový čip státní firmy Korea Electronics Technology Institute (KETI).

Ten by podle společnosti měl umožnit pořizovat fotografie i ve velmi špatných světelných podmínkách. Hovoří se o světlu 1 lux, což odpovídá světlu svíčky ve vzdálenosti jednoho metru. Čip využívá nanotechnologie a jeho vývoj stál $10,5 milionu. Zatím není jasné kdy se objeví na trhu a bohužel ani další detaily nebyly zveřejněny.

Zdroj: www.engadget.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.