Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: prodeje grafických karet díky těžařům prudce narostly

25.8.2017, Jan Vítek, aktualita
JPR: prodeje grafických karet díky těžařům prudce narostly
Jon Peddie Research přinesl další informace o nedávném vývoji prodejů grafických karet, které mezikvartálně i meziročně rostly, za což bezpochyby může zájem těžařů kryptoměn. To tak zcela narušilo očekávaný průběh prodejů. 
Hlavní data jsou taková, že celkové dodávky nových GPU (včetně integrovaných) na trh vyrostly mezikvartálně o 7,2 % a meziročně o 6,4 %. Prodeje GPU spojené i s prodeji nových počítačů přitom běžně v rámci mezikvartálního srovnání splňují to, co se očekává. Dodávky nových GPU na trh jsou během prvních kvartálů běžně neměnné, v druhém poklesnou, jak se firmy snaží vyprázdnit prodejní kanály před letními měsíci, ve třetím kvartálu naopak obvykle doplňují zásoby novým zbožím v očekávání předvánoční sezóny a čtvrtý kvartál je obvykle opět bez větších změn. 
 
 
To přitom obvykle probíhá za celkového snižování prodaných počítačů i GPU, a to již od roku 2007, za což může především rozmach mobilních zařízení. Jenomže letošním druhém kvartálu byly prodeje samostatných GPU zcela mimo očekávání, jak ukazuje první uvedený graf. Tomu také předcházel výjimečný pokles dodávek ze čtvrtého kvartálu 2016 na první roku 2017. Nicméně pokles je v tomto období běžný, ale nárůst v druhém kvartálu, a to rovnou o 31 procent, to je něco zcela nevídané a dle dostupných dat se něco takového neobjevilo ani v posledních 20 letech, takže v podstatě nikdy. 
 
Hlavní důvod takového vývoje je obrovský zájem těžařů kryptoměn, a to především Etherea. Vedle něj je tu ještě mnohem populárnější Bitcoin, ale ten si svou GPU fází prošel již v roce 2013, kdy se pro jeho těžbu velice hodily tehdejší Radeony s architekturou GCN. Jenomže ty brzy nahradily specializované ASIC, jež jsou při těžbě Bitcoinu mnohem efektivnější, díky čemuž si zájemci o kartu pro hraní mohli oddechnout a případně si nějakou koupit v bazaru, kam začly proudit ve velkých počtech. Jenomže Ethereum má být díky svému hashovacímu algoritmu Ethash vůči těžbě pomocí ASIC odolné a pro tuto měnu tak jsou a budou nejlepší právě GPU, takže dokud se bude těžba vyplácet, nebude opadat ani zájem o grafické karty. 
 
 
 
 
Pokud se podíváme na dodávky veškerých nových GPU na trh, pak je vidět, že se tento trend projevil na mírném poklesu podílu Intelu, zatímco firmy AMD/NVIDIA získaly, a to především právě NVIDIA, jejíž karty se s menšími úpravami nastavení spotřeby pro těžbu hodí také a především jsou dnes dostupnější, alespoň na našem trhu. 
 
Ve světle těchto informací ani není divu, že samostatná GPU se objevila v 35,38 % nově prodaných počítačů, což je nárůst o 4 procenta. AMD pak mělo zaznamenat mezikvartální nárůst dodávek nových karet o 7,8 % a NVIDIA o 10,4 %. 

Zdroj: JPR
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.