Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: ve třetím kvartálu mezi samostatnými grafikami vládla NVIDIA

29.11.2019, Jan Vítek, aktualita
JPR: ve třetím kvartálu mezi samostatnými grafikami vládla NVIDIA
NVIDIA v reakci na nové Radeony Navi vypustila do světa nabídku GeForce RTX Super, které později následovaly i GTX Super a jak se ukazuje, zákazníci na ni slyšeli. NVIDIA si tak výrazně vylepšila svou bilanci. 
Společnost Jon Peddie Research nedávno přinesla výsledky průzkumu ohledně prodejů GPU, ale jako obvykle to byly nejdříve informace týkající se veškerých GPU pro PC, čili včetně integrovaných, čili včetně Intelu. Nyní jsou tu výsledky týkající se výhradně samostatných GPU, kde už figuruje pouze AMD a NVIDIA. Mluvit bychom tedy mohli ještě i o Matroxu, ale ten má vedle hlavní dvojky jen mizivý podíl. 
 
 
Nová čísla hovoří jasně ve prospěch NVIDIE, která se ostatně dokázala dostat zpět nad hranici 3 miliard dolarů v případě čtvrtletních tržeb a na této tabulce je vidět, čemu především za to vděčí. Však se z podílu necelých 68 procent dostala na více než 74 procent, a to všechno pochopitelně na úkor firmy AMD. 
 
Vysvětlení je nasnadě. Zatímco AMD dokázalo vyslat v tomto roce na trh s AIB kartami zatím ještě pouze dva modely (RX 5700 XT a RX 5700) pro relativně úzkou skupinu zájemců, NVIDIA má pro každého něco od ceny 150 USD až po naprostý hi-end a své karty navíc dokázala ještě vylepšit. AMD by mělo snad až 12. prosince vyslat na trh AIB karty Radeon RX 5500, což vypadá už reálně a vypadá to, že jeho marketing si přednostně vybral pro odbyt nových Navi 14 jednak firmu Apple a pak OEM trh. Zájemci o nový slabší Radeon pro PC z řad běžných zákazníků tak nejspíše budou velice rádi, pokud se jim povede jeden z nich pořídit ještě letos. 
 
 
Vedle toho se dozvídáme, že mezikvartálně také značně posílily prodeje desktopových PC a mnohem větší procento než dříve jich je také vybaveno samostatnou grafickou kartou a právě z toho tyla především NVIDIA. Nicméně není divu, že třetí kvartál byl silnější než druhý, neboť to je naprosto obvyklé. 
 
Ovšem v meziročním srovnání třetích kvartálů, v němž se píše o poklesu dodávek desktopových PC o téměř 16 procent, se AIB grafických karet dodalo naopak o 6,2 procent více. A jde samozřejmě především o herní karty, které táhnou celý tento trh a NVIDIA se také už dříve pochlubila, že celé dvě třetiny tržeb z prodeje herních karet zařídily GeForce RTX. 
 
 
Zdroj: JPR via techPowerUp


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.