Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jsou Win CE .NET rychlejší než Pocket PC 2002?

14.5.2003, Petr Hájek, článek
Jsou Win CE .NET rychlejší než Pocket PC 2002?
Zajímavou zkušenost zažil jeden z dopisovatelů zahraničního webu Sorobangeeks, který na Pocket PC Hitachi NPD-10JWL zjistil, že Windows CE. NET 4.1 jsou oproti běžnému systému postavenému na Pocket PC 2002 znatelně svižnější. Také si povíme, proč budou Pocket PC 2003 už z principu rychlejší, než verze Pocket PC 2002 - aneb jak rychlý bude další OS od Microsoftu?
Dotyčné PDA má melodické jméno Hitachi NPD-10JWL (Hitachi v přehlednosti značení málem překonává Sony...) a jde o vcelku běžný Pocket PC přístroj, který je k dostání pouze v oblasti Asie za cenu v přepočtu odpovídající asi 412 EUR, pro nás je ale důležité, že běží na systému Microsoft Windows CE .NET 4.1. Autor neměl možnost na PDA nic nainstalovat a tak se po zjištění, že PDA má předinstalovány obvyklé kancelářské aplikace, rozhodl, že tedy aspoň vyzkouší, jak rychle Win CE .NET otevírají soubory.

Japonský slovník v Excelu obsahující 6 stránek a 3000 slov se načetl na HP iPAQu H3970 za 7 s. Na Win CE .NET za 3 s. A další test - 13stránková prezentace v PowerPointu potřebovala k otevření na HP iPAQu H3970 35,5 s, Win CE .NET ji načetlo za 12 s. Otevírání dokumentů sice nemusí být pro určení celkové rychlosti systému stoprocentně směrodatné, ale jakýsi obrázek si podle výsledků lze přece jen udělat.

Vzhledem k tomu, že další verze systému Pocket PC - Pocket PC 2003 používá stejné jádro, jako zmíněné PDA od Hitachi, tedy Win CE .NET 4.1 (někdo ale tvrdí, že půjde o Win CE .NET 4.2), tak to vypadá, že se dočkáme solidního zrychlení práce.





Ještě letmo zmiňme drobnost, o které se mezi Pocket PC uživateli moc neví - Pocket PC 2002 nejsou, nebyly a patrně už ani nikdy nebudou optimalizovány pro procesory Intel PXA250, jinak řečeno, systém Pocket PC 2002 nevyužívá možností procesoru XScale (PXA250) naplno. Fakt, že pro procesory XScale nebude k dispozici nová kompilace systému byl zdůvodňován především nutností dlouhodobého testování, nestability atd. Rekompilace pro XScale by sice přinesla pár % výkonu navíc, ale systémová nestabilita by údajně neúměrně vzrostla.

Z těchto zpráv lze odvodit několik zajímavých závěrů:
  • Vypadá to, že nový operační systém Pocket PC 2003 bude optimalizován pro procesory XScale, což umožní programátorům konečně využít ve svých aplikacích všech specifikací XScale naplno. Pro uživatele to bude také znamenat, že systémové aplikace budou jednak v nových verzích + poběží rychleji. A jak známo, rychlosti na PDA není nikdy dost.
  • Software kompilovaný pro Pocket PC 2003 poběží logicky pouze na Pocket PC 2003, samozřejmě tu spustíme i naprostou většinu softu pro starší verzi Pocket PC 2002 a pravěpodobně i některé aplikce ze starších Windows CE 3.0.
  • Na procesorech Intel PXA255, které se již pomalu začínají objevovat, to bude díky 2x rychlejší paměťové sběrnici (200 MHz) ještě větší bomba.
Konkrétní čísla si bez patřičného testovacího zázemí netroufám jednoznačně vyslovit, ovšem odhaduji, že tato nová kompilace maximálně využívající schopností procesorů XScale (mimo další spoustu odlišností mají oproti StrongARMům např. 4x větší cache pro data i instrukce) svoje ovoce určitě přinese.

Upgrade na nový OS automaticky nastoluje nevyřčenou otázku všech dosavadních uživatelů Pocket PC, jak to bude s upgradem přístrojů běžích na Pocket PC 2002? Upgrade PDA není věc tak přímočará jako u notebooku nebo PC, zde se OS k zákazníkovi nedostává přímo od MS, ale přes koncesionáře, kteří OS více či méně upraví pro svůj konkrétní model a až pak jej prodávají.

Zatím se žádný z výrobců a prodejců PDA s Pocket PC 2002 nevyjádřil ani slůvkem, každopádně, podobná prohlášení se dají očekávat brzy po uvedení Pocket PC 2003. Dle nepotvrzených informací by se Pocket PC 2003 měly vlézt do libovolného handheldu s 32 MB ROM, tudíž by upgrade teoreticky měl být možný.