Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kam bude směřovat vývoj Palm OS ?

11.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
Kam bude směřovat vývoj Palm OS ?
.. aneb výtah z rozhovoru PalmInfoCenter s Mikem Macem, "Chief Competitive Officer" nově vytvořené divize Palmu i s našimi komentáři.
Palm InfoCenter "ukořistil" během konference PalmSource na několik minut Mike Maceho, "Chief Competitive Officer" nově vytvořené divize Palmu - PalmSource, zodpovědného za vytváření predikcí vývoje trhu kapesních počítačů. Původně jsem Vám chtěl jejich rozhovor přiblížit celý, ale příliš opatrného vyjadřování (ze strany pana Maceho) tam bylo tolik, že byste čtení nechali již po několika řádcích. Takže ve zkratce - co jejich rozhovor přinesl zajímavého ?

  • Palm OS 5 není úplně tím, čím měl původně být. Důvod ? "Některé věci jsme museli udělat dříve..." - neboli výrazné urychlení termínu uvedení oproti původně přepokládaným mělo vliv na jeho kompletnost
  • Do budoucna by se vývoj Palm OS měl výrazně urychlit - nová verze by se měla objevit vždy cca půl roku po předchozí (oproti stávajícím cca 18 měsícům)
  • Palm OS 4 se bude i do budoucna vyvíjet a některé rysy Palm OS 5 be se v něm měly objevit. Výraznou prioritu ve vývoji však bude mít Palm OS 5, vše ostatní bude "paběrkovat"
  • Kvalita vestavěných PIM aplikací (Úkolovník, Kalendář atd.) se nebude výrazně zvyšovat - PalmSource chce dát prostor třetím firmám a jejich produktům.
  • Palm tlačí na držitele licencí, aby Palm OS používali i v zařízeních z jiných oblastí než jen v kapesních počítačích (např. v GPS)

Zajímavé jsou závěrečné dva odstavce:

"Hlavně chci ujistit že OS (Palm OS 5)jde ve svých základech kupředu, takže má multimedia, vlákna a podobné záležitosti. Ano, posunulu jsme se kupředu i ve vestavěných aplikacích a v těchto vylkepšeních budeme i nadále pokračovat. Chceme ulehčit zákazníkům výběr aplikace od jiných dodavatelů a jejich instalaci. Časem se stane méně důležitým, které aplikace dodáváme jako součást operačního systému; nákupem operačního systému si kupujete možnost snadného výběru z obrovského množství aplikací, z něhož si koupíte ten pravý který potřebujete.

Jednotliví držitelé licencí (výrobci Palm OS kapesních počítačů) mohou snadno vytvářet balíky, které dodávají zároveň s operačním systémem a zaměřují na konkrétní skupinu zákazníků. Myšlenka, že bychom vytvářeli velkou sadu aplikací, které nejlépe vyhoví každému asi nevyjadřuje nejlépe naši strategii. Jsou aplikace které potřebuje každý (kalendář atd.) a ty budeme sunout kupředu."


Co z výše uvedeného vyplývá ?
  1. PalmSource se evidentně zalíbila myšlenka, že bude vyvíjet operační systém a nebude se muset příliš starat o vývoj navazujících aplikací. Je to čisté a finančně efektivní.
  2. Palm OS 4 podle všeho postupně půjde "do kytek". Zajímavým by se mohl stát scénář, kdyby Palm OS 4 byl odprodán třetí firmě (třeba Sony...)
  3. Nevím, do jaké míry si ale Palm uvědomuje, že operační systém žádného uživatele kapesního počítače příliš nezajímá; pro něho je podstatně důležitější právě kvalita uživatelských aplikací, vybavenost a vzhled přístroje - a CENA. A pokud si uživatel bude muset koupit všechny klíčové aplikace vlastní, cena se automaticky navýší.
    Je otázkou, jestli právě tady by neměl Palm přinést "přidanou hodnotu" oproti hlavnímu konkurentovi - Microsoftu a jeho Pocket PC 2002. PocketPC "vestavěné" aplikace toho umějí zhruba právě tak málo jako palmovské - mikrosoftí operační systém však je vyspělý, odladěný v několika verzích, stabilní a na procesoru ARM bude tak mít velkou konkurenční výhodu.
    Do budoucna se dá očekávat dokonce i to, že bude možné na stejném přístroji provozovat jak Palm OS5, tak Pocket PC 2002. Palm by tak licencováním některých opravdu použitelných balíků (DateBk, ActionNames atd.) mohl získat - alespoň v olamžiku uvedení OS 5 - značnou konkurenční psychologickou výhodu, která by se ve výsledku mohla ukázat jako rozhodující.

A úplně závěrem - obávám se toho, že rozhodnutí Palmu přejít na hardwarovou platformu kompatibilní s platformou vybranou Microsoftem je chybné a v konečném důsledku smrtící. Odůvodnění tohoto názoru by vydalo na samostatný článek, prozatím to berte jen jako můsj subjektivní názor.

Tolik rozhovor, kdo má zájem, jeho originál je na PalmInfoCenter.