Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kam se řítí Asie ?

20.3.2002, Zdeněk Michálek, článek
Kam se řítí Asie ?
Vždycky mě šokuje, když mezi nejznámějšími výrobci kapesních počítačů figurují firmy, jejichž jméno jsem (téměř) neslyšel, s produkty, které jsou velkou neznámou. Co je tedy onou neznámou, která tvoří téměř třetinu světových prodejů kapesních počítačů ?
Evropský a americký náhled na věc je asi následující:

Vezměme pár miliónů (desítek miliónů) Euro, vytvořme firmu (nebo divizi), která bude vyrábět kapesní počítače, do jejího vývoje přetáhněme za těžké peníze vývojáře, kteří za nějaký čas vyvinou třeba něco jako Visory, kupme licence na všechno možné a nemožné (včetně operačního systému, samozřejmě) - a buď nám to vyjde a akcionáři si budou libovat, jakou že to vynikající investici udělali, nebo nevyjde - a pak zkrachujeme s patřičným humbukem, aby bylo jasné, že úpadek není vinou našich mizerných manažerských schopností, ale vinou špatné predikce slovutných marketingových agentur nebo vinou právě probíhající války v Mizérii.

Naproti tomu asijský pohled je asi následující:

Přesto, že jsme firma, která je světovou trojkou třeba v motherboardech a s obratem nějaké té miliardy dolarů ročně, uvolněme jen zcela nezbytnou částku, zaplaťme jen nebytné vývojáře (nejlépe z Indie nebo zemí bývalého Sovětského svazu - však oni se rádi přestěhují a budou nám zobat z ruky) a hlavně - nedělejme nic standardního a nekupujme žádné nezbytné licence. Buď budeme úspěšní a náš produkt se stane standardem (koneckonců - počet obyvatel námi obhospodařované části světa zajišťuje v případě úspěchu významné procento i v rámci světového trhu) nebo se úspěch nedostaví - a pak jsme až tak moc nepromrhali.

Přeháňka ? Ani ne.

Při procházení cebitovými pavilony jsem byl znovu a znovu šokován, jak málo právě asijští výrobci dbají na dodržování jakýchkoliv standardů - a jak jim to v zemích jejich původu prochází. Příklad ? Není problém:



Invair Technologies, produkt FileWalker. PDA s adresářem, kalendářem, e-mailem, úkoly, čas, stopky, hry, help atd. OS - Linux, CPU StrongARM na 133MHz, 32M RAM/16M ROM, 120x240 bodů monochromatický displej, IrDA, USB, MMC/SD slot. Specialita - nemá dotekový displej, obsluha jen "skrolovacím" tlačítkem. Prý (v Asii) hodně prodávané, v Evropě testují zájem. Vlastní vývojářské API, samozřejmě nekompatibilita s čímkoli ze světa PDA.

PenBex Data Systems. Jedna z mála asijských firem, jejichž standardy se rozšířily a používá je více firem, než jen "mateřská". Jimi vyvinutý operační systém je co do požadavků kompatibilní s PalmOS (a nezapře ani příbuznosti úplně jiné) - dává k dispozici i Open API pro vývojáře, free aplikace, rozpoznávání písma po celé ploše displeje, Unicode (nezbytné právě pro Asii), podporu barevných displejů, CF, MS/SD/MMC, telefonních hovorů, GPRS, pagerů, MP3, Java - a to vše na procesoru DragonBall. Pěkné, otázkou je, co udělá konkurence giganta SONY.
PenBex udává více než 1000 stáhnutelných aplikací a 8000 vývojářů. Přístroje jsou nápadně podobné Palmům, emulátor jako by palmovskému z oka vypadl - řekl bych, že v případě úspěchu bude mít PenBex na krku nejednu žalobu ze strany Palm Inc.

Na obrázku je PDA od firmy Lucidity běžící právě na PenBexu.




(a mimochodem - měli hodně sympatickou marketingovou manažerku, jejíž angličtině jsem docela rozuměl. Nevídaný jev :-)

PDA třídy Pocket PC ani nebudu probírat podrobně - jeden druhému jako by z oka vypadl: ať už je to "no-name" stylu Cellvic, "značka" stylu MSI nebo cokoliv jiného. Všechny mají "ošizený" design, nepříliš kvalitní zpracování, nízké ceny - a zatím se nevyrábějí, vystaveny jsou pouze jako vzorky.

Stejné je tomu u linuxových PDA - jejich počet jde do desítek, díky nesjednocenému software, způsobu ovládání, GUI atd. prakticky nemají naději na větší úspěch.

Zajímavostí je skutečnost, že asijské firmy prakticky nelicencují PalmOS. To svědčí o tom, že - ve shodě s prohlášeními čelných představitelů Palm Inc. - PalmOS je licencován jen firmám s předpokladem větší produkce. Nebo že by ze strany asijských výrobců nebyl zájem ?

Shrnuto: zdá se, že tradiční firmy z Evropy a USA (resp. jejich vývojová střediska, valstní počítače jsou většinou opět vyráběny v Asii) zatím mají technologický náskok, který jim umožňuje prodávat jejich produkty za vyšší ceny, tj. s vyšší marží - samozřejmě pouze v tzv. "západním" světě. Těším se však na to, až technologičtí leadeři asijského světa (ASUS a jemu podobní) spustí masovou produkci a "pokazí" světové ceny. PDA se tak i u nás stanou masovým zbožím - a skončí doba monopolních výrobců s právem diktovat cenu.