Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kam se ztrácí na PDA paměť?

3.12.2002, Petr Hájek, článek
Kam se ztrácí na PDA paměť?
Jistě jste si už někdy všimli zvláštní věci - číslo udávající dostupnou paměť v manuálu se často liší od informace o volné paměti zobrazované na displeji Vašeho (prázdného) PDA. Který uživatel by se v takové chvíli nezamyslel nad tím, kam se poděla část jeho paměti?
Některá nová PDA zařízení jsou prezentována veřejnosti s určitým množstvím paměti RAM, když si ale později uživatel nad svoji novinku sedne, s hrůzou zjistí, že k dispozici jsou třeba jen 2/3 z výrobcem udávané velikosti paměti. To je jako kdybyste si koupili auto šestiválec a po otevření kapoty zjistili, že jde o čtyřválec, přičemž další dva válce jsou přišroubovány vzadu v kufru a plní nějakou podezřelou funkci...

Pokud Vás výrobce na svých stránkách přímo neupozorní, kolik MB z vestavěné paměti je využitelných, je to každopádně vůči zákazníkovi značně nesolidní.

Nechť promluví příklady:
  • Sony Clié PEG-NX70V - přestože má oficiálně 16 MB RAM, uživatel má k dispozici pouhých 11 MB aniž by cokoliv nainstaloval. Na argument, že Sony předinstalovalo nějaké užitečné aplikace a ty ujídají pár MB RAM uživatel zvysoka kašle, navíc stroj Clié PEG-NX70V mi nepřipadá jako zrovna ten správný PDA na šetření pár USD za další 8 MB ROM modul. Pokud někomu připadá normální, že (předinstalované) firemní aplikace, které by měly být v ROM zabírají 1/3 paměti, pak se hluboce omlouvám. Názory typu "Vždyť si je může uživatel přesunout a spouštět z MS karty" nebo "Tak ať si je prostě smaže" ani není třeba rozebírat, každý soudný čtenář si na ně jistě dokáže odpovědět sám.
  • Tungsten T - 14 MB available - 13.8 free... Co to? Že bych neuměl počítat?
  • ViewSonic V35 - 27.5 MB je rezervováno Pocket PC OS a pouhých 36.45 MB RAM je k dispozici uživateli!
  • Nový HP iPAQ H1910 si také rezervuje 16 MB pro OS, ale musí se nechat, že právě HP na to docela seriózně upozorňuje.
Je jasné, že OS prostě nemůže stále jen číst z ROM a občas musí něco překopírovat do RAM, ale sežrat skoro polovinu paměti, to je snad trošku moc, nemyslíte?

Něco jiného je, když se třeba na 80GB HDD vleze o něco méně dat, protože nějaká chytrá hlava vymyslela, že kapacita disků se bude počítat nebinárně (tj. kB jako 1.000 a ne 1.024 bajtů). Mimochodem, všimněte si, že přestože budou co nevidět paměťové karty kapacity 3 GB, do zvyšování RAM se nikdo moc nehrne, zajímavý trend... Že by měl tlačit uživatele k nákupu paměťových karet?

Někdy se skutečně stane, že v technických informacích výrobce "zapomene" na něco takového upozornit. Nenabádáme Vás tímto, milí čtenáři, abyste výrobcům nevěřili ani slovo, ale víte co se říká - "Důvěřuj, ale prověřuj!", což vlastně před libovolnou koupí platí dvojnásob.
Zdroj: PDA Buzz