Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kanada postaví nahrávání filmů videokamerou v kině mimo zákon

11.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Kanada postaví nahrávání filmů videokamerou v kině mimo zákon
Možná jste se již setkali s tzv. CAM verzemi filmů, jež někdo zachytil v kině malou kamerou a v celkem nevalné až ubohé kvalitě je pak vypustil na Internet. Organizace IIPA (International Intellectual Property Alliance) ve své dřívější zprávě...
Možná jste se již setkali s tzv. CAM verzemi filmů, jež někdo zachytil v kině malou kamerou a v celkem nevalné až ubohé kvalitě je pak vypustil na Internet. Organizace IIPA (International Intellectual Property Alliance) ve své dřívější zprávě označila právě Kanadu jako jednu ze zemí, v níž taková forma pirátství kvete a kanadská vláda proto začala podnikat příslušné represivní kroky.



Kanadská legislativa zakazovala pořizování kopií filmů pro komerční účely, ale pro osobní účely si je lidé kopírovat mohli. Jenže v kinech se takové účely jen těžko dokazují, takže jejich pracovníci mohli maximálně diváky s kamerou vypoklonkovat, ale natočený materiál jim již sebrat nemohli. Nový zákon jakékoliv zaznamenávání autorských materiálů v kinech zakazuje pod trestem až pěti let vězení.

Pirátské aktivity v kanadě v tomto směru posílilo přijetí podobného zákona v USA v roce 2005 a podle Reuters se předpokládá, že 20 - 25% zachycených filmů z kin pochází právě z Kanady. Dle DailyTech jdou však některá kanadská kina ještě dále. Hodlají svým divákům rozdávat pagery, a ti pak budou moci upozornit pracovníky kina, když uvidí někoho nejen natáčet, ale i chovat se rušivě, telefonovat, atp. Jen aby se brzo diváci z kin nevyhazovali za odkašlání.

Zdroj: DailyTech