Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kapesní počítače firmy Novatek

11.9.2002, Michael Rada, článek
Kapesní počítače firmy Novatek
Kromě těch všeobecně známých, i spousta zatím neznámých výrobců se snaží svými výrobky prorazit na trh s kapesními počítači. My si dnes povíme o jednom z nich - ten nabízí jak počítač na platformě PALM, tak i přístroj na platformě Pocket PC.
Začneme tím novějším, tzn. výrobkem NOVATEK PPC640. Jedná se o standardní kapesní počítač, který se svými parametry zase tak neliší od konkurentů z dílen renomovaných výrobců.



Pojďme se podívat na technickou specifikaci:


Jak vidíte, jedná se o skutečně o standardní PDAčko, u kterého si nejsem jist počtem slotů na paměťové karty; ale to je asi tak vše, co bych mu v tento okamžik mohl vytknout. To nejlepší jsem si totiž nechal na konec a to je cena a dodací lhůta. Cena byla stanovena na neuvěřitelných 379,90 EUR, což je podstatně méně než je cena konkurence a dodací lhůta ta by měla být 3 – 5 dní.



Druhý přístroj, který si dnes představíme, nese označení NOVATEK LS-506 a jak jsme již zmínil v úvodu, jedná se o přístroj s OS PALM.

Na tomto přístroji uživatele asi nejvíce zaujme jeho velikost. Ta totiž není o moc větší než ta, kterou má běžná platební karta. Výrobce sám představoval tento produkt jako nejmenší PALM na světě. Prvenství už mu sice už vzali (např. přístroje FOSSIL – což je PALM ve formě náramkových hodinek), ale přesto stojí za to si zopakovat si, co je vlastně LS-506 za přístroj.

Zde několik technických dat:


Nespornou výhodou tohoto přístroje je, že nabízí vše, co nabízí i jeho „dospělý“ konkurenti např. z dílem společnosti PALM Computing. Veškeré aplikace jsou dostupné a kromě jiného umožňuje tento přístroj i surfování prostřednictvím mobilního telefonu a správu e-mailových účtů s podporou POP3 i SMTP protokolů.

Vše, co nabízí, je pak shrnuto do rozměrů, kterým se nejvíce přibližuje dle mého názoru REX – ten se vyráběl ve formě PCMCI karty. Pro uživatele, kteří potřebují PALM hlavně pro čtení již zaznamenaných údajů a mají dobré oči, může být LS-506 velmi výhodnou investicí. Stojí totiž pouhých 114,90 EUR, což je více než přijatelné.

Věřím, že Vás dnešní článek zaujal a těším se na setkání nad dalšími novinkami a zajímavostmi
MR