Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaspersky poskytne svůj zdrojový kód USA, aby dokázal svou nestrannost

3.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Kaspersky poskytne svůj zdrojový kód USA, aby dokázal svou nestrannost
Eugene Kaspersky se brání nařčení, že je jeho firma napojena na ruskou vládu. Proto chce akceptovat požadavky americké vlády a zveřejnit zdrojové kódy svých produktů. Jinak by USA přestala používat jeho produkty.
Ač se to zdá být svým způsobem neuvěřitelné, úřady americké vlády používají ruské bezpečnostní aplikace. Konkrétně má jít o produkty soukromé ruské společnosti Kaspersky Lab. Vláda ale vyjadřuje znepokojení nad tímto faktem a chce si být jistá, že produkty Kaspersky nejsou nijak vázány na ruskou vládu a její tajné složky. V podstatě vyhrožuje tím, že přestane tyto produkty používat, pokud se nepřesvědčí o jejich nezávadnosti. Šéf společnosti Eugene Kaspersky na výhružku přikývl.
 
Kaspersky logo
 
V rozhovoru pro Associated Press řekl, že pokud může udělat cokoli, aby prokázal, že se nechová záškodnicky, udělá to. Podezření plynou např. z toho, že Eugene Kaspersky navštěvoval školu, jejímž "sponzorem" byla KGB, pracoval na ministerstvu obrany a vzhledem k poměrům v Rusku je diskutabilní, zda společnost tohoto charakteru může být vlastně plně nezávislá.
 
Kaspersky tvrdí, že jeho společnost dělá software proti bezpečnostním útokům a nezpůsobuje je. Přiznal však, že tu byly tlaky, aby se přidal na "temnou stranu" a nešlo o nátlak z ruské strany. Hovoří se také o tom, že bývalí ruští agenti mohou být skryti mezi zaměstnanci společnosti. Kaspersky tvrdí, že by muselo jít o velkou skupinu lidí, aby zmohli nějakou špionáž a roztroušení jedinci by neměli šanci na úspěch. A jak to vidíte vy? Myslíte si, že by Kaspersky měl zveřejnit svůj kód a věříte, že antivirové programy a firewally (nejen Kaspersky, ale i jiné), jsou skutečně "čisté"?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.