Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaspersky vyděsil uživatele v USA, bez jejich vědomí se přeinstaloval na UltraAV

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Kaspersky vyděsil uživatele v USA, bez jejich vědomí se přeinstaloval na UltraAV
USA se hodně obávají špehování ze strany Ruska a Číny. Vedle možného zákazu čínských technologií v autech je tu i ban pro společnost Kaspersky. Ta tedy nabídla řešení, jeho zavedení do praxe ale bylo docela nešťastné.
Snaha o kybernetickou bezpečnost států přinesla už několik zajímavých kroků. V případě USA proti Rusku a Číně to bylo už několik opatření. Měli jsme tu např. ban pro Huawei, nyní hrozí ban čínských technologií v chytrých autech, v červnu pak byl ohlášen ban pro ruskou společnost Kaspersky. Ta byla oficiálně zakázána z důvodu obav, že software může přinášet riziko krádeže dat, špehovat uživatele, nebo v budoucnu způsobit cílený výpadek systémů. Od 29. září 2024 tak Kaspersky nemůže poskytovat žádné další aktualizace. A tak společnost přišla s řešením. Své zákazníky předala americké společnosti Pango Group. Ta nepatří zrovna mezi nejznámější a mnozí se ptají na to, zda jde o legitimní společnost. Navíc předání platebních informací někomu jinému (a ne zrovna známému) rozhodně není krokem, který nevyděsí spoustu lidí.
 
To ale není jediný problém. Kaspersky sice informoval pomocí různých kanálů o tom, že k tomuto přechodu dojde, neřekl ale pořádně, jak se to stane (a jak je známo, i když pošlete e-mail a napíšete to v aplikaci, stejně si toho spousta lidí nevšimne). A tak se stalo to, že od čtvrtka začaly počítače uživatelů produktů Kaspersky bez ohlášení a schválení ze strany uživatele odinstalovávat bezpečnostní řešení Kaspersky a naopak instalovat řešení UltraAV od Pango Group. Spoustu lidí vyděsilo, že jim zmizel používaný antivir a místo toho se objevilo nějaké kdovíjaké řešení, o kterém v životě neslyšeli. Jednoduše to vypadalo, že počítač byl napaden virem, který se postaral o odinstalování původního antiviru. Navíc se UltraAV nedá snadno odinstalovat, což těmto obavám ještě více nahrává.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.