Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

KDDI Ai Mate - Pocket PC komunikátor s BT, Wi-Fi a podporou 3G

13.12.2004, Petr Hájek, článek
KDDI Ai Mate - Pocket PC komunikátor s BT, Wi-Fi a podporou 3G
Japonský operátor jménem KDDI se chystá během několika málo měsíců přinést na lokální trh zařízení, jež by se dalo definovat jako "Zajímavý přístroj, který vypadá jako typický zástupce klanu MS Smartphone, přesto však běží na operačním systému Pocket PC." Zařízení do našich luhů a hájů sice hned tak nedorazí podívat se na tento výkřik moderní techniky ale jistě můžeme již dnes.
Novinka poběží na operačním systému Windows Mobile 2003 Second Edition a 520 MHz procesoru z rodiny Ïntel XScale (konkrétně půjde o typ Intel PXA270), dále je přístroj vybaven 128 MB RAM a 64 MB ROM. Displej nabídne úhlopříčku 71 mm (2,8") a tradiční Pocketovské rozlišení QVGA, tedy 240 x 320 pixelů. Díky velikosti handheldu se našlo místo i na CompactFlash Type II + miniSD slot (naprosto neobvyklá a unikátní kombinace) a vestavěný VGA digitální fotoaparát rozlišení 640 x 480 obrazových bodů.

Komunikátor Ai Mate bude dostupný ve dvou modifikacích, jednak jako subtyp "Orange" připojující k dříve zmíněným specifikacím ještě podporu CDMA2000 1x EV-DO, Bluetooth a Wi-Fi. Druhý z modelů, přezdívaný "Blue," se bude lišit pouze tím, že mu bude chybět Wi-Fi modul. Rozměry přístroje činí 67 x 155 x 25 mm a váha 190 až 220 g, součástí PDA je i akumulátor solidní kapacity 1950 mAh.

Obrázek a vůbec celkové pojetí komunikátoru (namátkou plýtvání místem) je velmi, velmi neobvyklé, pokud se nejdená o předprodukční prototyp či předváděcí kus, zjevně nebude manažerova kapsa tím pravým místem, kam se zařízením operátor míří. Těžko říct, zda se objeví i jiné modely, s nimiž jejich majitel nebude vypadat jako zaměstnanec cirkusu, to nás ale bohužel nemusí příliš tížit, protože na příchod sítí třetí generace si ještě nějaký ten pátek počkáme...




Zdroj: PDA Live