Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Když se řekne EPOC

7.12.2001, Radek Bábíček, článek
Když se řekne EPOC
Dnes jsme se podívali na operační systém EPOC, který se tradičně používá u kapesních počítačů PSION a nověji je také použit u komunikátoru Nokia 9210. Rozhodně se tedy nejedná o zastaralý operační systém a v budoucnosti se s ním budeme jistě dále setkávat.
Počty kapesních počítačů utěšeně rostou a s novými přístroji přichází i nové operační systémy. My se ale nyní zaměříme na jeden, který už na našich mini počítačích nějaký ten pátek běhá. Mám na mysli operační systém EPOC 32, který je dílem společnosti Symbian. Tato firma vznikla jako společný podnik firem Psion, Nokia, Ericsson, Motorola a Panasonic. Z tohoto důvodu se s ním můžeme také setkávat převážně na jejich produktech. Asi nejznámějšími zástupci, které jsou provozovány na systému EPOC 32, je rodina kapesních počítačů firmy PSION. Systém EPOC 32 naleznete na REVU, S5mx i netBooku.

EPOC32 je real-time multitaskingový operační systém, který je navržený speciálně pro přenosná zařízení. Díky tomu počítá s relativně malou obrazovkou s poměrně špatným kontrastem. I přes to nabízí její optimální využití. Operační systém a sním spojené aplikace se nacházejí v paměti ROM. To umožňuje rychlý přístup k těmto aplikacím a jejich následné spouštění. Ovládání celého systému se děje za pomoci dvou vstupních zařízení. Tím prvním je klávesnice, která je součástí každého PSIONu. Tím druhým je kombinace dotekového displeje a pera. I díky těmto vstupním zařízením dochází k větší úspoře energie, než kdyby místo pera byla použita myš. Systém EPOC je na rozdíl od svých konkurentů velice stabilní. (Za celou dobu, co vlastním Psion 5mx jsem ještě nezaznamenal sebemenší náznak nestability). EPOC 32 navíc nabízí velmi dobré komunikační schopnosti s okolními zařízeními (mobilní telefony, PC).

Po zapnutí počítače se objeví souborový manažer, kde můžete jednoduše zakládat, otevírat, kopírovat nebo přemísťovat soubory. Vše lze ovládat naprosto jednoduše a elegantně za pomoci pera.



Obr. 1 - Souborový manažer

V tomto prostředí se můžete stejně dobře pohybovat i pomocí klávesnice. Nyní se zaměříme na okolí displeje. Na jeho levém okraji je jež předtištěno pět ikon. Ty jsou stejně jako celý displej dotykové. Spodní dvě se symbolem lupy slouží ke zvětšování / zmenšování obsahu obrazovky. Ikona nad nimi slouží k zahájení infra přenosu. Další pak vyvolá na displeji menu s volbami vyjmout / kopírovat / vložit. Poslední ikona v levém horním rohu vyvolá lištu s nabídkovými listy pro konkrétní spuštěný program. Na spodním okraji obrazovky pak najdete ikony, které slouží ke spuštění jednotlivých aplikacím které jsou součástí systému. Tyto ikony se mohou u jednotlivých typů Psionů lišit. Naše ilustrační fotografie zobrazují nabídku Psiona Revo. Spouštění aplikací je opět naprosto snadné. Stačí se pouze perem dotknout ikony a program se spustí. Mezi těmito ikonami se nacházejí pouze dvě, které jsou pro všechny Psiony společné a neslouží pro spuštění aplikací. První z nich je v levé
m horním roku a má označení System. Je zde proto, aby jste mohli v kterémkoli okamžiku bleskurychle přejít do správce souborů. Na druhém konci dolní lišty je ikona s názvem Extras. Po stisknutí této ikony vyjede nabídka se zástupci programů, které máte ve vašem Psionu nainstalovány. Mohou to být hry, slovníky, prohlížeče atp.

Součástí systému EPOC je i řada velmi užitečných aplikací. Pojďme se nyní podívat ne některé z nich trochu blíže. Zřejmě jednou z nejpoužívanějších bude textový editor. Skrývá se pod ikonou s příslušným názvem Word. Po spuštění této aplikace se vám objeví na obrazovce jednoduchý, ale přitom plnohodnotný textový editor, s jehož pomocí budete moci text všemožně formátovat nebo do něj dokonce vkládat i obrázky. S pomocí konvertoru lze takto vytvořené dokumenty převést například do Wordu ve Windows. Stejně dobře vám poslouží i tabulkový procesor s názvem Sheet. Ten umožňuje kromě standardních početních operací a tvorby tabulek i vytváření grafů.

Určitě však nebudete používat váš počítač se systémem EPOC pouze na psaní a tvorbu tabulek. Malé osobní počítače si lidé většinou pořizují jako nástroje pro správu kontaktů či organizování času. I v tomto případě nepřijdete zkrátka. Pro práci s kontakty je zde aplikace Contacts, kde ke každé osobě můžete zadávat nepřeberné množství údajů. Tato data lze pak dále synchronizovat např. s Outlookem nebo Lotusem.



Obr. 2 - Kontakty

Pro organizování schůzek a nejrůznějších termínů je zde pak program Agenda. S jeho pomocí si můžete každý den v roce rozškatulkovat do poslední minuty. (Otázkou je, kolik toho stihnete J).



Obr. 3 - Agenda

Když už máme mobilní počítač, tak by byla věčná škoda jej nemít připojený k internetu. I na tento druh komunikace EPOC myslí, Je totiž velmi dobře vybaven pro komunikaci s mobilními telefony. Navíc je součástí systému i několik velmi dobrých aplikací, které vám zpříjemní používání internetu. První z nich je Email. Nabízí vše pro jednoduché a snadné mejlování. Budete mít k dispozici složky Inbox (Příchozí pošta), Outbox (Odchozí pošta), Sent (Odeslaná pošta), nebo Draft (koncepty). Odesílané maily mohou obsahovat i přílohy.



Obr. 4 - E-mail

Pro práci s internetem je zde k dispozici webový prohlížeč Epoc Web. Díky němu a mobilnímu telefonu budete moci surfovat třeba při jízdě autobusem. Je schopen zobrazovat stránky nejen v textové, ale i grafické podobě. Ta druhá mu však vzhledem k rychlosti procesoru trvá trochu déle.

Mezi další užitečné pomocníky pak patří například kalkulačka, kreslící program Sketch nebo poznámkový blok či kartotéka. To byly zatím aplikace, které jsou součástí systému EPOC. Na internetu se však nacházejí tisíce dalších, které vám mohou používání přístrojů s tímto operačním systémem velmi zpříjemnit. Mnoho z nich je navíc ve verzích freeware, což velmi ulehčí vaší peněžence.

Pokud bych měl systém EPOC nějak shrnout, tak je to velmi účinný nástroj pro správu kapesních počítačů. Nabízí téměř vše, co můžete při práci v terénu na mobilním kapesním počítači potřebovat, včetně následné synchronizace a výměny souborů s klasickým počítačem. Navíc je velmi stabilní, takže se na něj můžete vždy spolehnout.