Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kepler objevil další dvě stovky exoplanet

20.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Kepler objevil další dvě stovky exoplanet
Vesmírný teleskop Kepler, jehož hlavní náplní práce je hledání cizích světů, přináší další várku exoplanet. NASA ohlásila celkem 219 nových kandidátů, z nichž je celkem deset podobných Zemi. 
To samozřejmě neznamená, že jde automaticky o planety plné vody v kapalném stavu, ale jde o to, že mají mít podobné proporce jako Země a nachází se v tzv. obyvatelném pásmu u své hvězdy. Čili teoreticky na nich tekutá voda může existovat. 
 
 
Díky tomu se navyšuje počet kandidátů na planety objevených teleskopem Kepler na 4034, přičemž 2335 z toho už bylo potvrzeno následujícím pozorováním. Co se týče planet o proporcích Země, těch už známe celkem 50 a z toho je 30 potvrzených. První obrázek ukazuje jaké nalezené exoplanety jsou s ohledem na velikost a oběžnou dráhu, respektive její dobu.
 
Ukazuje se, že většina nalezených planet má oběžnou dráhu mnohem kratší než je náš rok, ale to vyplývá z podstaty toho, jakým způsobem Kepler planety hledá. Jde o tranzitní metodu, kdy se sleduje přechod planety před její hvězdou, čili sledují se náhlé poklesy v jejím jasu. Je tak jasné, že takto se nejlépe hledají planety, jež obíhají kolem své hvězdy blízko, a mají tak krátký rok. Je tu ale i mnoho chladných plynných obrů podobných našemu Jupiteru nebo velkých planet typu Neptun. 
 
A co se týče oblasti označené jako Frontier, ta je vyhrazena budoucím programům pro hledání exoplanet, jež mají přinést objevy malých světů s delší dobou oběhu. 
 
 
deset nových exoplanet v obyvatelném pásmu (zvýrazněné žlutě) 
 
Rozšiřující se katalog se tak stává stále podstatnějším nástrojem, díky němuž budeme moci odpovědět na otázku ohledně počtu planet v naší galaxii, které se podobají Zemi. A právě Kepler se na tom bude značně podílet, však právě ten má na svědomí čtyři pětiny objevených exoplanet. Jeho primární mise přitom už skončila v roce 2013 a nyní stále probíhá rozšířená mise K2. 

A co konkrétního bylo aktuálně objeveno? Například tu máme KOI 7711 (Kepler Object of Interest), která má průměr 1,3x větší než Země a obíhá ve vzdálenosti, díky níž na ni dopadá zhruba stejně intenzivní světlo. 
 

Výzkumníci také názorně ukázali proces vzniku planet, při němž se rozhoduje, zda půjde ve výsledku o malé Neptuny, nebo Superzemě. Nejdříve se vytvoří kamenné jádro protoplanety, které pak přitahuje ze svého okolí vodík a helium. Pokud si tyto plyny dokáže udržet, výsledkem je větší planeta podobná Neptunu, ale pokud o ně vlivem záření své hvězdy přijde, zrodí se kamenitá planeta. 

Budoucí projekty pro hledání cizích světů budou spoléhat na nový satelit NASA, a to TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), který poletí do vesmíru už v příštím roce. Ten naváže na nálezy Kepleru dalším sledováním nadějných kandidátů. Za rok má také už startovat JWST, který už bude sloužit i ke studiu atmosfér vzdálených planet, a to také s využitím tranzitní metody a světla jejich hvězd. 

Zdroj: Space.com