KFC brzy uvede kuřecí nugety vyrobené 3D tiskem
20.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Řetězec fastfoofdových restaurací KFC hodlá přinést jídlo budoucnosti. Kuřecí nugety začne vyrábět pomocí 3D tisku technologiemi od ruské společnosti 3D Bioprinting Solutions. Mají být výrazně ekologičtější.
Už velmi brzy by se na trhu měly objevit nové "kuřecí" nugety společnosti KFC, které budou vyráběny pomocí 3D tisku. Půjde o technologii ruské společnosti 3D Bioprinting Solutions a KFC chce takto pomocí kuřecích buněk a rostlinného materiálu vyrobit náhražku kuřecího masa, které by mělo mít i díky typickému koření co nejpodobnější chuť i texturu skutečnému masu. Připomeňme, že různé náhražky dnes nabírají na zájmu, hodně se poslední dobou mluví např. o Beyond Meat.
ilustrační obrázek, autor: Vojtasekd / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
Nejde navíc o něco hodně vzdáleného budoucnosti, první finální produkt by se měl v rámci testování objevit v Moskvě už tento rok na podzim. Umělé maso by mělo mít podle KFC mnoho výhod. I když nepůjde o vyloženě vegetariánský produkt, zapojení zvířat by mělo být výrazně nižší, hovoří se o tom, že jim nezpůsobí žádnou újmu. Zatímco umělé maso by mělo mít stejnou strukturu a "mikroelementy", mělo by být prosté různých aditiv, které doprovází živočišnou výrobu (např. antibiotika). Také se zmiňuje, že dle statistiky z American Environmental Science & Technology Journal vykazuje výroba umělého masa ze zvířecích buněk poloviční spotřebu energie, 25krát menší emise skleníkových plynů a až 100krát menší nároky na zemědělskou půdu.
Zdroj: theverge.com, global.kfc.com