Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kim Kardashian zaplatí 1,26 mil. USD za pump and dump kryptoměny EthereumMax

4.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Kim Kardashian zaplatí 1,26 mil. USD za pump and dump kryptoměny EthereumMax
Mnoho celebrit mělo nebo má problémy s propagací kryptoměn. Jednou z nich je i Kim Kardashian, která propagovala kryptoměnu EthereumMax. Nedostatečně jasné zdůraznění toho, že jde o reklamu, ji stálo 1,26 mil. USD.
V lednu jsme vás informovali o tom, že několik celebrit spojených s pump and dump schématem u kryptoměny EthereumMax (Emax) míří k soudu. Pump and dump je situace, kdy se uměle vyžene cena nějakého aktiva nahoru, aby ji pak tvůrci podvodu se ziskem prodali v době, kdy je vysoko. Většině investorů ale zbydou oči pro pláč, protože mnoho z nich koupilo draze a po prasknutí bubliny mohou prodat akorát s obrovskou ztrátou. Způsobů, jak dosáhnout umělého zvýšení ceny, je několik. U kryptoměn je to obvykle nějaká celebrita, která na svých sociálních sítích zveřejní příspěvek nabádající k nákupu. Tu už strůjci celého schématu mají koupenou a obrovský zájem o ni vyžene ceny nahoru. Lidé kupují stále dráž a dráž s vidinou velkého zbohatnutí, nicméně autoři naopak za tuto zvýšenou cenu prodávají a postupně se díky tomu schyluje k prasknutí bubliny. Když ta praskne, většina lidí na tom prodělá, protože cena strmě padá dolů a nestihnout dobře prodat. V případě EthereaMax byla jednou z propagátorek známá influencerka Kim Kardashian.
 
Kim Kardashian
ilustrační foto, autor: Pretty Big Deal with Ashley Graham CC BY 3.0, přes YouTube
 
Volba k propagaci to byla logická, Kim Kardashian patří k největším osobnostem Instagramu (nyní na 8. místě v počtu sledujících). Problémem bylo, že ve svém propagačním příspěvku nedostatečně uvedla, že jde o reklamu. I když tu sice byla malá poznámka o tom, že jde o placenou reklamu, samotný text příspěvku (typu "kamarám mi řekl něco o nového tokenu...") nasvědčoval něco jiného. S komisí SEC se dohodla na mimosoudní vyrovnání ve výši 1,26 mil. USD, které se skládá z pokuty 1 mil. USD, její odměny za propagaci ve výši 250 tisíc USD a úroků. Součástí dohody je i to, že další 3 roky nesmí propagovat žádnou kryptoměnu. Připomeňme ještě, že jmění Kim Kardashian se odhaduje na 1,8 mld. USD.
 
Problém s kryptoměnou EthereumMax se ale netýkal jen jí. Problém s její propagací měl i boxer Floyd Mayweather Jr (u toho to není zdaleka poprvé) a basketbalista Paul Pierce. Připomeňme ještě, že někdy může jít o záměrnou manipulaci celebritou, což byl např. případ Johna McAfeeho, někdy může jít o méně vědomé prohřešky (kdy sice celebrita vědomě propůjčí své jméno, ale bez vědomí toho, že výsledkem má být podvod), a někdy je přímo zneužita bez jakéhokoli vědomí (velmi oblíbeným cílem je v tomto Elon Musk, který ale pump někdy provádí i vědomě, a mnoho dalších).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.