Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kinoma Producer a Player přemění PDA ve video přehrávač

27.6.2003, Pavel Bureš, článek
Kinoma Producer a Player přemění PDA ve video přehrávač
Kinoma Player je dodáván s kapesními počítači Sony a nyní i Palmu a slouží k přehrávání videa, hudby a k prohlížení obrázků. Kompletní balíček Kinoma patří mezi špičku na trhu, proto si jeho schopnosti trochu přiblížíme.
Kinoma Producer je, jako jeden z Kinoma produktů, určen k úpravě různých typů mediálních soborů tak, aby je bylo schopné zobrazit v kapesním počítači. Program je distribuován jak ve verzi pro Windows, tak i pro Macintosh. Jedním z hlavních rysů je zkutečnost, že aplikace je v současné době optimalizována pro většinu Palm OS zařízení. Konverze souborů není nijak obtížná, pro přehlednost je rozdělena do 4 kroků. Nejprve se vybere zdrojový soubor. Dále uživatel zvolí, pro jak vybavené (procesor, displej...) zařízení má být výsledný soubor určen, důležité je správné rozlišení displeje. Po stisku tlačítka Convert se zobrazí okno s informacemi o souboru, potvrzením zahájíte samotný proces konverze. Zkušenější uživatelé již mohou experimentovat s pokročilejším nastavováním, kde lze upravit např. zvukové vlastnosti, vybrat pozadí s obrázkem nebo barvou. Užitečnou schopností je možnost připravení jednotlivých souborů, které se zkonvertují naráz.

Rychlost je největší stinná stránka Produceru. Konverze 5,8 MB velkého Matrix Reloaded traileru z MPEGu do formátu Kinoma zabrala 11 minut a 25 vteřin, práce s audiem je naštěstí rychlejší. Jen 25 vteřin trvá převést 1,6 MB skladbu ve formátu MP3. Kinoma Producer podporuje tyto typy souborů: QuickTime, MPEG-1, MPEG-4, AVI, MP3, WAVE, AIFF, Macromedia Flash, animované GIFy, PNG a JPEG.

Kinoma Player (verze 1.5.1)

Kinoma Player (prohlížeč) je jednoduchá aplikace běžící na Palm OS zařízení. Jeho hlavním úkolem je prohlížení/přehrávání převedených mediálních souborů. Soubory se načítají z paměťových karet mnoha typů (např. SD/MMC, CF, MS...), na počítači musí být nainstalován Palm OS ve verzi 3.1 a vyšší, z paměti RAM si aplikace "ukousne" přibližně 0,2 MB. Přehrávač je volně ke stažení a tak je možné na jakémkoli vybaveném Palm OS PDA přehrávat videa či zvuky. Sony připravila databázi filmových ukázek (viz <A HREF="http://www.sonypictures.com/mobile/handheld">http://www.sonypictures.com/mobile/handheld</A>) nebo navštivte databázi obrázků <A HREF="http://www.kinoma.com/samplemedia.html ">Kinomy</A>.



Celková funkčnost přehrávače je trochu omezená. K přesouvání souborů z paměťové karty je třeba použít speciální utilitku, při ukončení aplikace a jejím následném spuštění se obnoví výchozí nastavení.

Prohlížeč podporuje početné typy souborů, kupř. panoramatické obrázky, videa, statické obrazy a audio. Z hlavní obrazovky lze zjistit datový typ média, rozlišení, velikost, dobu trvání a další.




Schopnosti programu překonávají mnohá očekávání. Na Sony Clié T-615 C se počet snímů za sekundu (FPS) drží na 33, což je hodnota více než dobrá. Hlasitost a kvalita zvuku je závislá na zařízení. Ovládací panel rovněž dovolí provádět základní operace jako spuštění, pozastavení a vypnutí zvuku (mute).

Klady:

- Výsledná kvalita zvuku i videa
- Podpora paměťových karet a Palm OS 5
- Konverze mnoha typů souborů

Zápory:

- Samotná konverze trvá docela dlouho
- Prohlížeč není pro Pocket PC či Windows a Mac
- Cena

Celkově se proram jeví jako velmi dobrý, i když by se mohl dočkat několika zlepšení. Jestli chcete přeměnit kapesní počítač za domov videa a hudby, Kinoma Player a Producer jsou nástroje právě pro Vás.

Program zakoupíte za 29,99 USD na stránce Kinomy, samotný přehrávač je zdarma.


Zdroj: Bargainpda