Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi zavede mobilní klinické asistenty

6.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi zavede mobilní klinické asistenty
Před několika měsíci jsme psali, že Intel společně s Motion Computing hodlá začít nemocnice ve světě vybavovat novými mobilními klinickými asistenty (MCA - Mobile Clinical Assistant). Ty jsou schopny poskytnout lékařům a sestrám komplexní...
Před několika měsíci jsme psali, že Intel společně s Motion Computing hodlá začít nemocnice ve světě vybavovat novými mobilními klinickými asistenty (MCA - Mobile Clinical Assistant). Ty jsou schopny poskytnout lékařům a sestrám komplexní informace o pacientech na vyžádání a stejně jednoduše je do systému přímo vkládat, čímž se šetří čas a vzhledem k pracovnímu prostředí je možné tato zařízení omývat a desinfikovat. Nyní MCA dorazily i do mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, která je dostane jako první ve střední a východní Evropě. Zařízení vejdou v provoz během posledního čtvrtletí tohoto roku.



"Ušetřený čas tak mohou [lékaři a sestry] věnovat pacientům a předání přesnějších informací o jeho zdravotním stavu. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že to má dobrý vliv na spokojenost pacientů s kvalitou péče," řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa.


Operační systém pochází evidentně od Microsoftu

MCA tablet o hmotnosti 1,4 kg je vybaven ergonomickým úchytem a dotykovým LCD panelem. Dále zde najdeme integrovanou čtečku čárových kódů, čipových karet a také fotoaparát. O napájení se stará lehká baterie, již je možné vyměnit za provozu, aniž by se data ze zařízení ztratila. Bezdrátové připojení pak zajišťuje technologie WiFi a pro vedlejší účely sdílení dat i Bluetooth. Zkušenosti z praxe hovoří minimálně o 1/4 pracovní doby, která byla ušetřena díky zjednodušení administrace, zrychlení procesu příjmu pacienta, atd. MCA se mají dostat v rámci projektu digitální integrace nemocnice na všechna oddělení.

Zdroj: Intel, Klaudiánova nemocnice MB