Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klávesnici smotejte do ruličky a schovejte do kapsy..

30.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
Klávesnici smotejte do ruličky a schovejte do kapsy..
Skládací klávesnice už nikoho příliš nepřekvapí; jsou vcelku běžné ať už pro platformu PocketPC nebo PalmOS. Ale svinovací, to jsem vážně ještě neviděl. Vy ano ?
Keyboard and CaseCelá ta nádhera se jmenuje FX100 Flexible Keyboard a otestoval ji Robert Zach z amerického PalmInfoCentra. Jeho recenzi bych z pozice šéfredaktora vytknul mnohé (místo aby popsal své zážitky z psaní a smotávání a rozepsal se o charakteristickém průběhu stisku kávesy a použitelnosti pro rychlé psaní, vykládá ve většině článku o tom, jak nastavovat ovládač klávesnice). Přesto je však natolik zajímavá, že základní informace Vám přináším.

Klávesnici vyrábí korejská firma Flexis v provedeních pro Palm V, m100, sérii III, Handspring Visor a Compaq iPAQ. Dodávka se skládá z vlastní klávesnice a textilního pouzdra pro ni. Materiálem použitým pro výrobu klávesnice je silikon, v němž je zatavena membrána - pokud jste měli někdy rozebraný některý levnější mobil, jejich klávesnice je velmi podobná s tím rozdílem, že vodivé plošky, které vodivý silikon při stisknutí klávesy spojuje, jsou tvořeny "hřebínky" přímo na plošném spoji mobilu.

Z toho zřejmě vyplývá i pocit při psaní na klávesnici: omak je "gumový", obě polohy tlačítka (stisknuto / nestisknuto) nejsou jednoznačně definovány a pro rychlé psaní se příliš nehodí. Autor recenze nicméně prohlašuje, že pocitem z psaní na klávesnici byl příjemně překvapen - délka chodu klávesy byla větší než očekával, prý ale nemáme očekávat podobnou kvalitu jako u notebooku.

Koneckonců - pokud jste někdy měli co do činění s "gumovým" Sinclairovým ZX Spectrem, i tam byla podobně konstruovaná klávesnice poměrně použitelná - pamatuji si, že svého času jsem na ní napsal kompletní padesátistránkovou diplomku bez větších zdravotních problémů (samozřejmě takových, které by vyplývaly z kvality klávesnice).

Keyboard Rolled Up
Smotání klávesnice je prý velmi jednoduché a lehké, materiál nemá "paměťový efekt", takže po opětném rozmotání klávesnice nejeví příliš velkou snahu na krajích se "zvedat" nad plochu, na niž je položena.
Aby klávesnice byla funkční, je do PDA nutné nainstalovat driver o délce zhruba 6 kB (pro Palm III). Ve vlastnostech je možné ovladač zakázat/povolit, zakázat nebo povolit zvukové efekty (klikání) při stisku klávesy a nastavit rozložení kláves (QWERTY / DVORAK). S první verzi driveru byly menší problémy (při Hotsyncu bylo externí klávesnici nutné zakázat, menší problémy s kurzorovými klávesami atd.), vše se ale zřejmě vyřeši novým driverem.

A cena ? Inu, na české poměry ne právě malá: 70 USD (cca 2600 Kč) je cena na úrovni běžné skládací klávesnice. V tom mě FX100 Flexible Keyboard příliš nepotěšila.
Zdroj: Palm InfoCenter