Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Knihy v češtině o kapesních počítačích

31.3.2005, Pavel Bureš, článek
Knihy v češtině o kapesních počítačích
Na stránkách českých PDA magazínů najdete série článků věnovaných začínajícím uživatelům. Přestože se jedná o rozsáhlé a kvalitní materiály, mnoho lidí upřednostňuje knihy, neboť se s Internetem teprve učí pracovat či chtějí mít možnost vzít si všechny podstatné informace s sebou. V dnešním článku se podíváme na knihy o Palm OS a PocketPC, které jsou v České republice k dostání.
Jindřich Klásek - Palm pro manažery a fanoušky
Kniha je zaměřena na celé spektrum uživatelů, užitečné informace v ní najdou začátečníci i středně pokročilí uživatelé. Autor problematiku Palm OS popisuje na dnes ji zastaralých přístrojích jako Palm IIIc, Palm Vx, IBM WorkPad c3 a jiných. Pokud tedy hledáte informace převážně o novinkách v Palm OS 5, poohlédněte se jinde. Práce s PIM aplikacemi však zůstává v základu stejná, takže patřičné kapitoly přijdou vhod i majitelům nových modelů. Část knihy je věnována nastavení připojení k Internetu přes mobilní telefon a infračervené komunikaci. Přestože se dnes většinou používá GPRS místo CSD připojení a Bluetooth namísto IrDA, může se hodit nastavení inicializačního řetězce a další. Protože v našich knihkupectvích nenajdeme knihu novější, která by brala v potaz nejmodernější technologie, je Kláskova publikace tím nejlepším, co se dá v České republice koupit. Kniha stojí 299 Kč a lze ji zakoupit např. na webu CP Books.

Jakub Lohniský - 111 tipů a triků pro Palm
Kniha 111 tipů a triků pro Palm obsahuje (obdobně jako publikace předchozí) návod pro práci s PIM aplikacemi a pro připojení k Internetu. Mimo toho se dozvíte, které hry si stáhnout pro ukrácení volného času, autor se věnuje i různým utilitám, kancelářským balíkům atp. Začátečníci ocení množství screenshotů, které dokumentují obtížnější kroky. K publikaci je dodáváno CD se zajímavými programy. Užitečné jsou kapitoly srovnávající Palm OS a PocketPC. Publikace obsahuje pár slov o Palm OS5. Kniha stojí 149 Kč/235 Sk a zakoupit ji můžete např. zde.

Ivan Trnečka - Kapesní počítače pro každého
Kniha bývalého šéfredaktora Palmare Ivana Trnečky byly vydána ještě v nakladatelství iDNES, nyní ji prodává CP Books. Publikace není zaměřena na žádný systém ale věnuje se kapesním počítačům obecně. Kniha obsahuje seznam dostupných PDA na trhu, který je dnes již zastaralý. Ivan Trnečka se věnuje rozdílům mezi jednotlivými platformami, popisuje zajímavé programy a doplňky pro kapesní počítače. Útlá kniha (96 stran) stojí 99 Kč/ 150 Sk a objednat ji můžete na stránkách CP Books.

Jiří Kuruc, Vladislav Janeček – Tipy a triky pro PocketPC
Závěrem našeho povídání se podívání na knihu autorů MobilManie. Od této užitečné publikace nečekejte, že Vás naučí přidat si kontakt do adresáře, je zaměřena spíše na méně zjevné techniky, které nejsou obsaženy v manuálech a začínající uživatel je nemusí při práci s PDA objevit. Autoři vysvětlují, jak je možné vyčistit si registry, prohlížet wapové stránky atp. přičemž většinou používáte aplikace třetích stran, velkou část popisovaných programů najdete na dodávaném CD. V současné době se prodává 2. aktualizované vydání, které pamatuje i na nové verze OS. Sám vlastním první vydání, které začátečníkovi v oblasti PocketPC postačí. Zajímavá je část věnována úpravě videa v programu VirtualDub, se kterou mají problémy i pokročilí uživatelé.

MUDr. Petr Lesný - Úvod do programování PalmOS
Na úplný závěr jsem si nechal e-knihu, jejímž autorem je Petr Lesný a šíří ji zdarma. Jedná se o knihu zaměřenou na výuku programování, ale dozvíte se zní několik zajímavých informací o Palm OS systému, které využijí převážně technicky zdatní uživatelé, jež si chtějí přizpůsobit své PDA nad rámec běžných možností. Knihu stáhnete ze stránek autora.