Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kompiler LLVM končí s podporou instrukční sady AMD 3DNow!

23.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Kompiler LLVM končí s podporou instrukční sady AMD 3DNow!
Instrukční sada AMD 3DNow! se všeobecně nepoužívá už roky. Přesto ji dosud podporoval např. open-source kompiler LLVM. Nicméně i ten už s její podporou končí, v dnešní době je totiž zbytečná.
V roce 1996 přišel Intel na trh s procesory Pentium MMX, které obsahovaly revoluční rozšíření instrukční sady x86 o nové Multi Media eXtension (MMX). Ty dovolovaly provádět SIMD instrukce (jedna operace prováděna současně na větším množství dat), což se velmi hodilo pro zpracovávání multimédií. Ty však měly u Intelu nevýhodu v tom, že podporovaly pouze celočíselné operace, přitom k tomu ale využívaly registry určené pro práci s desetinnými čísly, takže kombinace rychlého MMX kódu s celými čísly a běžného pomalého kódu s desetinnými čísly byla dost komplikovaná (bylo nutné přecházet z jednoho režimu do druhého). AMD na to odpovědělo rozšířením 3DNow! v roce 1998 u procesorů AMD K6-2, které bylo alternativou k MMX.
 
AMD nicméně podporovalo SIMD i na desetinných číslech, což byla výhoda. Jenže už v roce 1999 se objevila instrukční sada Intel SSE, která tento neduh odstraňovala. Současně také umožnila držet celá čísla, desetinná čísla i čísla pro SIMD operace v oddělených registrech (ta už tedy neokupovala registry pro desetinná čísla jako u MMX) a 3DNow! začalo rychle upadat v zapomnění, což bylo umocněno i příchodem podpory SSE do procesorů AMD Athlon XP v roce 2001.
 
Multimediální rozšíření 3DNow! tak docela rychle zmizelo a např. ho nenajdeme už ani v procesorech AMD Bulldozer z roku 2011. Poněvadž je nepodporuje žádný moderní hardware a v podstatě ani pro to nikdo nepíše žádný software, vytrácí se podpora také z kompilerů. Open-source kompiler LLVM 19, jehož stabilní verze má být uvolněna někdy na přelomu září a října, tak o tuto podporu přijde.
 
Zdroj: phoronix.com, wccftech.com, obrázek (Rolf Süssbrich, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.