Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Kompletace nového fúzního reaktoru (tzv. tokamaku) ITER ve Francii byla oficiálně zahájena. Přípravné práce trvaly už více než desetiletí, nyní přichází na řadu stavba samotného zařízení, které by mělo být v provozu už za pár let.
honza1616 (3668) | 5.8.20208:16
Zajimalo by me jak to budou chladit,, nesmysl jako že na Zemi zažehneme slunce je opravdu nesmysl, protože objem ­"spalovaneho­" materiálu bude dost maly,
Odpovědět0  0
Jardadoma (1534) | 3.8.202017:35
1000 sekund? No, snad to za ty peníze bude stát.
Odpovědět0  0
Mr.GO! (96) | 3.8.202013:23
Pokud se tato věc zažehne a rozjede, bůh nám žehnej.
Ono lidstvo sice planetě neskutečně uškodilo během posledních 200 let průmyslovou revolucí, ale tohle bude jinej level­- zažehnout slunce na zemi.
Vyrobená energie ­/prakticky jakkoliv­/ se nakonec stejně promění v teplo, které bude ohřívat planetu. Globální oteplování se zastaví jen a jedině, pokud se podaří vybalancovat teplo vyrobené ­/a přijaté od slunce­/ s teplem vyzářeným do vesmíru.
Odpovědět0  9
icotech852 (200) | 3.8.202013:36
však to sa v podstate aj deje.Vsetka energia,ktorú využíva ľudstvo bola prijatá od Slnka ­(okrem jadrovej­)
Stačí keď sa dráha zeme zmení a už máte globálne oteplenie,prípadne dobu ľadovú.
Odpovědět1  0
Mr.GO! (96) | 3.8.202013:59
to já vím. Já spíše myslím to, že pokud otevřeme tuto ­"pandořinu skřínku­" v podobě relativně ­"levné a neomezené­" energie, tak je to takový jakýsi extra. kdežto energie získaná z vodní elektrárny je relativně ­"čerstvá­" a jako taková už je v energetickém toku slunce země vesmír, kdežto pálení uhlí , ropy a zemního plynu jsou sice jakousi dlouhodobě akumulovanou energií ­/taky ze slunka­/ ale v krátkodobém pohledu už tato destabilizuje globální bilanci a pomaličku zvyšuje teplotu.

Ale jestli má lidstvo přežít, tak tato technologie je potřeba. protože pokud se nám stane to co dinosaurům ­/zásah větším než malým tělesem­/ , tak určitě budeme potřebovat hoodně velký zdroj tepla.
A mimo jiné to nejspíš bude klíčová technologie k teraformaci marsu­/jiné planety­/ na obyvatelnou planetu, a možná i k mezi hvězdnému cestování
Odpovědět0  3
wrah666 (6205) | 3.8.202014:08
Základní problém je, že je prostě moc lidí. Nějaké 2 nebo 2,5 miliasrdy by dokázaly s maximálním využitím moderních technologií, přírodních zdrojů a recyklace vyžít, aniž by ničily planetu. Současný počet lidiček je šílenstvím a prostě nemůže trvale fungovat. A náhradní planetu nemáme.
Odpovědět4  0
CooliPi (378) | 4.8.20201:46
(S dovolenim dale pouziji dve pejorativni oznaceni, berte je jako nadsazku, oznaceni chovani skupiny lidi a ne jako nadavku.­)

Neni to problemem moc lidi, v Indii dokaze vice jak miliarda lidi bez pomoci modernich technologii vyzit. Silenstvim je cpat vsude technologii ktera ma externality ktere odmitame videt. Problemem je ekonomicky system, ktery nuti lidi palit planetu aby si vydelali na ty predrazene veci ktere se jim za smesnou dobu rozpadnou.

Vemte auta ­- veterani jezdi dodnes, byt treba 80 let stare. Staci to vycistit a namazat. Dnesni auta ­- aby vyrobce vydelal, musi vam prodat nahradni dily za stejnou sumu za jakou vam prodal nove auto. Kdo neinstaluje kurvitka, zkrachuje. A je to ve vsech odvetvich.

Staty, ktere propadly lichvarskemu bankovnictvi jsou nuceny diky drzeni ekonomiky v zajeti dluhu produkovat neustale vice, aby meli co prinest bankerum, kteri jim za to natukaji na ucty cisla. Nikdo se nepta kde to ti bankeri berou. Ale samozrejme banky chteji tvrde zaruky, coz je neco, co se musi exponencielne vice produkovat, protoze banky jedou na lichvu a ta vede na exponencialni rust zadluzeni ­(pokud se najde dost blbu co se nechaji zadluzit­).

Takze primarni problem neni v poctu lidi ­- problem je v zivotnim stylu a zpusobu prerozdeleni a v bankovni diktature. Dnesni zemedelstvi potrebuje ropne produkty ktere cpe do zeme aby v tom prachu udusanem traktory neco vyrostlo. Banky potrebuji nove pitomce, kteri se zadluzi, aby nedoslo k deflaci a demontazi ekonomiky. Chudi lide museji jezdit za praci cim dale, protoze si nemohou dovolit zit v blizkosti center. Jidlo z poli se pali v spalovacich motorech, protoze bohati chteji mit pocit, ze jsou eko, misto aby nasytili vetsinou chudi lide.

Nepopiram, ze jsou ­(zejmena mene rozvinute­) zeme, kde neresi jestli se tam vejdou ci ne a mnozi se a mnozi, az narazi na hranice a zacne hlad.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 4.8.20207:20
Já měl na mysli něco jako žít civilizovaně. Auto, bazén, dovolená, cestování. V Indii půlka lidí nemá ani záchod. Potažmo ono je to horší: Půlka lidí ani nechápe, k čemu něco takového je. Vykálet se přeci dá kdekoliv mimo vlastní chatrč. Míru jejich civilizovanosti dokonale ukazuje Tádž Mahal. Nádherný, dokonce i udržovaný. Ale když měl přiletět na návštěvu Trump, tak bleskově postavili zeď, aby od TM nebyl vidět přilehlý slum. Sorry, ale takhle si ­"civilizovaný život­" fakt nepředstavuji.

PS: Ano s bankstery a výrobci máte rozhodně pravdu, ale základ je prostě to, že je moc lidí.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 5.8.20200:05
Pridal bych jeste pristup k zdravotnictvi, moznost vzdelani a moznost ucastnit se na trhu bez diskriminaci ­(viz komentar nize­). Ano, civilizovanost si take predstavuji jako vyuzivani pokroku v rozumne mire ­- musim dodat, ze klicove k dosazeni techto cilu je citlive prerozdelovani bohatstvi, jinak se zacnou prilis oddalovat moznosti chudych lidi od moznosti tech bohatych. Etalonem bohatstvi budiz obycejna rodina, ne nuzaci kteri spadli, ani zbohatlici kteri si at uz svoji pili nebo zlodejinou vyhoupli nahoru.

Bezni obyvatele teto kotliny tomu rikaji stredni trida, mysli si ze do ni patri ­(prestoze by chteli patrit k co nejvyssi tride, tak jim dochazi ze nahoru se nikdy nedostanou­) ale ve skutecnosti diky zadluzeni tu tuto tridu lidi, kteri muzou civilizovane zit ­(zdravi, auto, bazen, dovolena, cestovani, vzdelani, duchod­) ztracime uz 30 let. Jako ostatne jine zeme, kde se nerecykluje bohatstvi bohatych a nevytvari se z toho prostredi pro zivot tech mene bohatych.

Kdo nezna L­-curve, doporucuji. http:­/­/lcurve.org­/

K tomu, abychom mohli zit civilizovane podle techto nejdulezitejsich bodu je potreba, aby nejen nebylo prilis mnoho lidi ­(na malo zdroju­), ale take aby ti chudsi dokazali do civilizovaneho zpusobu zivota naskocit, coz je ekonomicka zalezitost. Zacina od financovani vzdelani a konci az kdyz zacne byt clovek vydelecne cinny. V dnesni dobe to je proste o tom do nekoho investovat 2 miliony korun nez ho budete moci vypustit samostatne do sveta.

Touto malou odbockou, ci rozvinutim myslenky jsem chtel rici, ze i v civilizovane spolecnosti, ktera ma dostatek zdroju mohou zit lide necivilizovane, na okraji moznosti proste proto, ze system neni nastaven tak, aby jim pomohl se zucastnit. Spise vidim v zapadnich spolecnostech trend vedouci k tomu, vyrazit z chudsich lidi uplne zbytek jejich bohatstvi, presunout ho do kapes lidi kteri vedi jak to zaridit a pak si jeste stezuji, ze hrozne trpi, kdyz se jim za krize padaji ceny akcii.

Zaverem ­- muzeme mit zdroju kolik chceme, ale kdyz si je nekdo nakrade a bude si za ne uctovat horentni sumy, tak se k civilizovanemu zpusobu zivota stejne nedostaneme.

Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 4.8.20201:20
Tak omyl ­- to nebude levna a neomezena energie, size muze byt levne palivo, ale myslite, ze zbyla technologie bude levna? Tokamaky sezerou polovinu vyrobene energie na chladici okruhy se supravodici, ktere potrebuji proto, aby vytvorily magneticke pole pripadne indukci zahraly plasmu.

Tezke neutrony rozmlati vsechno kolem kam vyleti, takze jen si to vezmete ­- potrebujete do toho nejdriv nakoupit plyny ktere umozni provoz chladicich zarizeni ­(Helium se snad tezi nekde v jedinem dole na svete­), potrebujete tam mit stejny generator a parni turbinu jako v jaderne elektrarne, postavit to z nesmyslneho mnozstvi tun kovu a pak kdyz to zapnete, tak musite rychle zacit vyrabet takove mnozstvi energie, aby to uchladilo co pisu s v podstate fixnim vykonem ­- a vemte v uvahu to, ze to chlazeni je potreba v podstate nekolik metru od samotneho zdroje tepla, ktere se ma chytit, ohrat paru a vyrobit dost energie aby to uchladilo tyhle supravodive magnety.

No, kdyz jsem to probiral s drahou drahou ­- mam proste doma exemplar ktery se venuje fuzi ­- tak jsem dosel k zaveru, ze to stejne nebude levne i kdyby to nakrasne za 50 let fungovalo.

Zadna levna energie z toho nebude, kdyz to zbasti polovinu vykonu na svoje chlazeni, tak to chlazeni bude muset mit nesmyslne vykony, bude nesmyslne drahe, nebude se to dat dobre regulovat k nule ­(protoze se to bude muset porad udrzovat v supravodivem stavu jinak papa magneticke pole­) a vyletujicic neutrony, ktere jsou nosicem energie rozmlati casem vsechno cim proletnou. Cili specialni materialy, kdovi po jake kratke dobe se to bude muset vymenovat.

Je to proste iluze, skvely napad, ale mysleme prakticky. Bylo by skvele kdyby aspon nebylo potreba palivo s omezenou dostupnosti ­- mnozstvim, kdyby se nemuselo palit uhli, ani uran ­(deuteria je v morske vode pry dost­). Jenze vsechno ostatni je slozitejsi nez u blbe jaderne elektrarny, ktera se aspon nemusi chladit do supravodiveho stavu.

Bilance ­- jaderna elektrarna ucinnost pocitam maximalne 33%, strilim uplne od boku, protoze to je tak ucinnost tech turbin ktere tam jsou.
Fuzni reaktor ­- ucinnost turbin stejna, ale musite z toho jeste polovinu az vsechno ­(pri malem pozadovanem vykonu­) hned vrazit do chlazeni. Cili max 16% ucinnost.

Jsou to jen takova cisla k diskusi ktera jsem si vymyslel, od neceho se zacit musi.

Kdo si mysli, ze to bude zadarmo tak je asi moc cte sci­-fi.
Odpovědět1  1
pietrolbc (208) | 4.8.20209:34
"Helium se snad tezi nekde v jedinem dole na svete­"

To jako vazne ? Helium se tezi ? :D tak ten byl dobrej :D
Odpovědět1  2
Ferda1 (18) | 4.8.202012:17
Drtiva vetsina helia se separuje z vytezeneho zemniho plynu, ve kterem se nachazi jako dusledek radioaktivniho rozpadu tezkych prvku ­(uranu atd..­). Takze se asi muzete prestat chechtat. V prenesenem smyslu se opravdu helium ­"tezi­", protoze tezime zemni plyn, ktery je smichany s malym mnozstvim helia. Ano nejedna se o jediny dul na svete, zalezi na pomeru helia v zemnim plynu zda se separace vyplati. Obsah He se pohybuje v ruznych lokalitach od 0% do cca 4%. Zemni plyn z dolu v USA ma obecne celkem vysoky obsah helia a proto vice jak polovina produkce helia pochazi z USA.
Odpovědět3  1
pietrolbc (208) | 7.8.20209:07
Chechtat se budu dal bohuzel ... tezi se tak ten plyn nebo horniny ze kterych se da helium separovat ;­) takze ne, helium se netezi !
Odpovědět1  2
honza1616 (3668) | 9.8.202022:27
ted už se z toho snažíš vybruslit začínáš obracet tak aby jsi nevypadal jako blb a snažíš se to zahrát do autu ­(už opakuješ to co napsal Ferda1­)
cituji tě: ­"tezi se tak ten plyn nebo horniny­"
ale současně nechceš přiznat že jsi se zmínil a přesto zapíráš ­" ;​­) takze ne, helium se netezi !­"
OMG ty jsi trol
to co leze ze země­/Země je směs zemního plynu a Hélia, tak to prostě je, ANO Helium se tedy v tomto případě těží jako vedlejší produkt
nebo se někde vykutá nějaká hornina která se zahřívá a uvolněný plyn je Hélium,
jo to není přímo těžba , ale to už je slovíčkaření, když někdo vyrube nějakou horninu pouze za účelem získání horniny obsahující Helium i když to vzniká až v procesu výroby, ale to je to stejné jako kdyby jsi řekl že Zlato se taky netěží protože je to součást jiné horniny

Odpovědět2  1
pietrolbc (208) | 11.8.20208:34
tak ty si opravdu vtipny :D opravdu nemam na IT webu potrebu vybruslovat z diskuze o ­"tezbe plynu­" ... a ne netezi trole
Odpovědět1  1
pietrolbc (208) | 11.8.202011:30
tak v české vykipedii není o těžbě ani slovo ­- Od roku 1917 se v Severní Americe ZÍSKÁVÁ helium z ložisek zemního plynu. Od methanu a ostatních plynů se ODĎELUJE frakční destilací.

v anglické je použito slovo Extraction, což pravda se dá přeložit jako těžba, nicméně v kontextu ­" Although the extraction process using low­-temperature gas liquefaction ­" se jedná o extrakci z již vytěženého zemního plynu.
Odpovědět0  0
honza1616 (3668) | 11.8.202012:42
no tak vidíš že se těží,
protože Helium se uměle opravdu nevyrábí a dostává se POUZE ze země jakou součást něčeho dalšího
viz jak jsem třeba napsal dřív extrakcí z vytěžené horniny
Odpovědět0  0
pietrolbc (208) | 14.8.202011:21
tak vidim ze netezi ;­) ale laespon se koukam shodneme na tom ze se neshodneme :D
Odpovědět0  0
honza1616 (3668) | 5.8.20208:09
Ano Helium se skutečně teži, zpusobu je nekolik, viz jeden zmíněný, ja treba zase četl o rafinaci z hornin...
Bohuzel Helium zacina docházet, na zemi ho je jen omezene množství podobne jako uhlí a ropy, o to huř ze je to lehky plyn a po vypusteni unika z atmosfery pryč do vesmíru
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.